Mihai Stepan Cazazian

COMUNICAT / Armenii din România condamnă agresiunea Azerbaidjanului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Coat_of_arms_of_Nagorno-Karabakh.svg

 

Comunitatea armeană din România își exprimă adânca îngrijorare și condamnă cu fermitate atacurile lansate de Azerbaidjan pe scară largă pe toată lungimea frontului în 2 aprilie a.c. și care continuă până astăzi cu utilizarea aviației, artileriei grele și blindatelor, atacuri fără precedent de la încheierea armistițiului din 1994.
În aceste atacuri și-au pierdut viața ori au fost răniți zeci de militari și civili, printre care și copii. Uniunea Armenilor din România și Episcopia Armeană își exprimă profunda compasiune față de rudele și apropiații victimelor, cărora le împărtășesc durerea pricinuită de pierderea celor dragi.
Din păcate, trebuie să constatăm faptul că până astăzi comunitatea internațională, referindu-se la conflictul din Karabagh, a preferat să pună semnul egalității între acțiunile părților, evitând condamnarea explicită a agresiunilor Azerbaidjanului împotriva populației pașnice, creându-i acestuia impresia că i se permite orice. Comunitatea internațională ignoră faptul că tocmai conducerea Azerbaidjanului este cea care a manifestat întruna o retorică belicoasă, lansând chemări la război și o propagandă armenofobă.
Având în vedere cele de mai sus, facem apel la autoritățile române, la forurile europene și internaționale, să condamne cu hotărâre acțiunile provocatoare și sângeroase ale Azerbaidjanului.
Armenii din Karabagh, teritoriu anexat la Azerbaidjan prin hotărârea arbitrară a lui Stalin, și-au exprimat permanent hotărârea de a trăi liber, bazându-se pe dreptul popoarelor la autodeterminare, drept care constituie unul din principiile fundamentale ale dreptului internațional.
Uniunea Armenilor din România și Episcopia Armeană, întreaga comunitate armeană din România, este alături de armenii din Karabagh în lupta lor pentru libertate și demnitate.