Redactor

Armenii din Piteşti au sărbătorit 160 de ani de la tîrnosirea lăcaşului sfînt

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_0297

Masă de hram, la Biserica Armenească

# Ciorbă cu hurut şi dansuri tradiţionale 

Comunitatea armeană din Piteşti, alături de invitaţi de seamă, a sărbătorit, în week-end, 160 de ani de la tîrnosirea Bisericii Arme­neşti Sfîntul Garabed (Ioan Botezătorul), de pe strada Egalităţii. 

 IMG_0299

Evenimentul a început sîm­bătă, la Cimitirul Armenesc, cu o slujbă de pomenire a morţilor, după care, la Biblioteca Jude­ţeană Dinicu Golescu – Argeş, a fost organizat un colocviu cu titlul Istoria co­mun­i­tăţii armene din Argeş şi s-a lansat cartea Pei­saj urban cu negustori ar­meni şi o biserică, scrisă de Nicolae Pârâianu, un membru marcant al comunităţii armene din Piteşti. Ieri, la Biserica Ar­me­nească, Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian, Întîistătătorul Ar­hiepiscopiei Bisericii Armene Ortodoxe din România, şi pre­o­tul paroh Ezras Bogdan au ofi­ciat Sfînta Liturghie în limba armeană veche.

IMG_0283

slujbă de pomenire a morților la cimitirul armenesc

IMG_0286

IMG_0312

IMG_0317

Fetiţa consulului Armeniei a cîntat

La slujbă au participat preoţi din mai multe parohii ale arme­nilor, dar şi invitaţi din mai multe judeţe şi simpatizanţi ai acestei comunităţi, care numără, în Pi­teşti, în jur de 100 de membri. Printre invitaţii de seamă s-a a­flat şi Excelenţa Sa consulul Ar­meniei la Bucureşti Arseni Mi­kaelian. După slujbă, aproxi­mativ 200 de invitaţi au mers la restaurantul Cornul Vînătorului la „madagh“. Pe lîngă aperitiv, meniul a cuprins mîncăruri tra­diţi­onale armeneşti: ciorbă de vi­tă cu hurut (un amestec de miro­denii fierte în iaurt), carne fiartă de vită, orez fiert, vin roşu şi ba­cla­vale. Atmosfera a fost între­ţinută de ansamblul de dansuri tradiţionale Arev, coordonat de coregraful Ramona Titov, două tinere invitate au cîntat cîteva melodii, iar surpriza a fost repre­zentată chiar de fetiţa consu­lu­lui,  care a interpretat şi ea o melo­die tradiţională. Episcopul Datev Hagopian a declarat: „Mulţu­mesc Consiliului Parohial din Piteşti, care a depus eforturi pentru or­ganizarea acestui eveniment, şi tuturor preoţilor şi slujitorilor care au slujit în cei 160 de ani la Piteşti şi au avut grijă ca această biserică să aibă forţă!“. Consulul Arseni Mikaelian le-a mulţumit membrilor comunităţii din Piteşti că îşi păstrează spiritualitatea şi identitatea naţională în Româ­nia. „Armenia este puternică doar atunci cînd diaspora sa este pu­ternică‘’, a adăugat diplomatul.

  I.Şutan  Foto: C.Tudor, I.Tudor

foto Andranic Salgian

http://www.curier.ro