Szekely Csaba

Armenii din Gherla au dansat aproape de graniţa cu Ucraina

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

     Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din municipiul Gherla a început obişnuita stagiune estivală. După doi ani de pandemie, duminică 29 mai 2022, formaţia sucursalei U.A.R din localitate, condusă de Esztegar Erika a evoluat în judeţul Suceava, mai exact în comuna Negostina, aflată la doar cîţiva kilometri de graniţa cu Ucraina.

Acolo s-a desfăşurat cea de a XXVI-a ediţie a Festivalului minorităţilor „Convieţuiri”,  manifestare artistică tradiţională organizată de sucursala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România. Au participat 14 grupuri de dansatori şi doi solişti din Cernăuţi. Alături de formaţiile de dansuri tradiţionale ale comunităţilor ucrainene, poloneze şi romă din ţara noastră, la eveniment a fost prezent şi cunoscutul Ansamblu armenesc „Hayakaghak” din Gherla, care şi pe scena Centrului Cultural din localitatea suceveană a obţinut un mare succes, atît prin evoluţia celor 15 dansatori, cît şi prin originalele costume cu  care s-au prezentat în faţa spectatorilor, cît şi în timpul paradei portului popular ce a avut loc pe străzile comunei.

Mesagerii comunităţii armeneşti din Gherla au susţinut un program bogat şi variat, prezentînd în premieră „Dansul prinţeselor”, interpretat pe muzică clasică. De asemenea, tinerii oraşului de pe Someş au mai interpretat obişnuitele dansuri tematice „Sardarapat”, „Im anune Hayastan”, „Hzor Hayastan”,  „Tsaghkadzori” şi „Vartavar”. Printre spectatori s-au aflat şi mulţi refugiaţi din Ucraina, care au aplaudat îndelung evoluţia armenilor gherleni. Comuna Negostina se află la 40 kilometri de Suceava în imediata vecinătate cu localitatea Siret şi unde trăiesc multe familii de etnie ucrainană. Festivalul din weekend  a fost considerat de localnici şi de oaspeţi o adevărată sărbătoare a comunităţii locale, purtător a tradiţiilor şi obiceiurilor populare din zonă.

         În cursul verii Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla mai este  invitat la evenimente culturale din  Şomcuta Mare, Timişoara şi Cluj-Napoca, dar nu va lipsi nici de pe „Strada Armenească” de la Bu- cureşti.

Szekely Csaba