Redactor

Armenii din Constanța, un exemplu de unitate și caldură sufletească

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Nicicând nu am fost mai mândra sa fac parte din marea familie care este comunitatea armeana din Constanta. Cumva, de-a lungul anilor, am trait clipe de îndoială gandindu-mă ca nu vom ajunge vreodata sa avem cu totii aceleasi idealuri. In tumultul anilor trecuti, aceasta unitate parea aproape o utopie, ca un vis frumos, dar doar un vis. Insa, iata, visul a devenit realitate si aceasta realitate pe care mi-a fost data s-o traiesc, reprezinta astazi anii de aur ai armenilor mei constanteni.

          Ne-am adunat, cea mai mare parte dintre noi, asa cum o facem in fiecare an la un bilant firesc si necesar, în care sa ne reamintim cate lucruri importante am realizat in anul care s-a incheiat si ce proiecte noi si temerare ne propunem in viitor. Dar nu numai atat! Am dovedit de data aceasta o maturitate fara precedent, prin realegerea lui Liviu Merdinian pentru înca patru ani, cel putin, ca lider al comunitatii, ca o recunoastere binemeritata a unui stil de leadership echilibrat, elegant si orientat catre viitor. Stiu ca raspunsul lui la aceste cuvinte se indreapta intotdeauna la sublinierea contributiei echipei cu care a colaborat, că fiecare dintre noi suntem cate o rotita a minunatului angrenaj care este o comunitate ca a noastra, si totusi, fara o directie clara, nici unul dintre noi n-ar fi putut contribui cu atat elan la tot ceea ce s-a construit.

          Salut prezenta domnului Eduard Kevorkian, care, deși recent trecut printr-o tragedie personala, a fost alaturi de noi si a condus întreaga adunare cu rafinament si profesionalism.          

          Acum, privind înapoi, sunt mai convinsă ca o forta mai mare ca noi a asezat lucrurile la loc in matca lor naturala si le-a imbinat fericit, pentru ca nici nu s-ar fi putut sa fi fost mai bine ca adunarea aceasta sa se lege de ziua femeii, o sarbatoare pe care intotdeauna am tinut sa o cinstim asa cum se cuvine. Pentru prima data, alaturi de comunitatea elena, a avut loc un concert dedicat mamelor, surorilor, bunicilor, fiicelor si un public impresionant s-a desfatat in acorduri armenesti si elene. Solistul Jean Smbatyan a sustinut un amplu recital de muzica armeneasca traditionala, tot astfel si Florian Jurca, cel care a incantat audienta cu melodii grecesti cunoscute. Deja consacratul ansamblu de dansuri „Elpis”, a oferit un program extraordinar, ca de fiecare data. Ceea ce însa a fost cu adevarat momentul cel mai spectaculor al serii, a fost reprezentaria oferita de trupa de dansuri „Nairi” care a reusit sa aduca pe scenă, farmecul dansului feminin armenesc, cu gratia, elegantă si delicatețea specifice unei trupe de calitate.

          Ca de fiecare dată, slujba religioasa este un moment esential din viata noastra comunitară, iar armenii din Constanta sunt nelipsiti, in fiecare duminica de la acest ritual. De data aceasta însa, aceasta s-a continuat cu o petrecere dedicata femeii, în care cu mic si cu mare am dansat si ne-am bucurat armeneste. Cei mici au daruit flori tuturor doamnelor prezente, crescuti in traditia armeneasca in care mama este esenta, bucuria si viata.

          Sunt mandră ca m-am născut printre armenii mei de la Marea Neagră, frumosi, buni, calzi, minunati.

Luiza TERZIAN

Foto Florin Calugăreanu și Alis Avachian

  •  
  •