Mihai Stepan Cazazian

ARMENII din Cluj și Gherla au făcut furori la finalul  Proiectului  ETHNICITY

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Minifestivalul etniilor organizat la Cluj, pe terasa interioară a cafenelei Insomnia, a adunat la un loc, în timpul săptămânii trecute diferite minorități și etnii din Cluj. Proiectul în sine a fost unul inedit în domeniul multicultural, cuprinzând povești adevărate ale reprezentanților acestor comunități, legate de diferite lucruri, expuse într-un dulap magic al interculturalității. Toate acestea culminau în seri culturale ale participanților. Ultima seară a fost dedicată  armenilor, iar protagoniștii acesteia au fost cei de la Ansamblul de dansuri Hayakagakh din Gherla, condus de Erika Esztegar.

Totodată, publicul foarte numeros, reprezentând toate categoriile de vârstă a avut ocazia de a asculta cu viu interes poveștile ultimului covorar armean din Gherla, Bedros Krucian, dar și de a afla ce înseamnă a fi multiplu minoritar de la Istvan Vakar, vicepreședintele Consiuliului  județean Cluj, membru activ al comunității clujene, dar nu au lipsit nici degustarile de coniac Ararat și cafea la nisip. La loc de cinste a fost caligrafierea armeană a  numelor celor interesați . Anna Steib, Tania Varduca, Paul Anca, Elek Szentannai, și mulți alți membrii ai Sucursalei clujene UAR, alături de președintele clujean, Karen Sebesi, au fost ovaționați, la „scenă deschisă” de cei adunați în număr foarte de mare, prinși într-un dans comun, care a fost reluat de mai multe ori, „la cererea publicului”.

Concluzia comună a fost: Proiectul Ethnicity trebuie continuat, în mod sigur!

Bravo și calde mulțumiri inițiatorilor, organizatorilor de la Liceul Onisifor Ghibu din Cluj, profesoarei Anda Culișir, inima acestui demers multicultural și gazdei evenimentului, Tünde Márkos!

K. Panian

Foto: Katalin Orban