Redactor

ARMENII din AZERBAIDJAN – OAMENI și FAPTE de NEUITAT 

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vor nu vor azerii să recunoască, dar armenii care au trăit pe meleagurile actualului stat Azerbaidjan și-au adus o contribuție însemnată la construcția modernă a țării.

Conform statisticilor, aproximativ 500.000 de armeni au trăit în Azerbaidjanul sovietic înainte de izbucnirea Primului Război din Arțakh în 1988.  Majoritatea armenilor au trebuit să fugă din Azerbaidjan ca urmare a atrocităților îndreptate împotriva populației armene care au avut loc la Sumgait (februarie 1988), Ganja (Kirovabad, noiembrie 1988), Baku (ianuarie 1990) și bineînțeles din cauza  evenimentelor care au condus la Primul Război din Arțakh.

Astăzi se estimează că numărul armenilor care trăiesc pe teritoriul azer în afara Arțakh este de maxim 3.000 de persoane și include aproape exclusiv persoane căsătorite cu azeri sau cu descendență mixtă armeano-azerbaidjană.  În Azerbaidjan statutul armenilor este precar.  Bisericile armene rămân închise, din cauza emigrării mari a armenilor și a fricii de atacurile azere.

În rubricile „Calendar” din Araratonline.com și „In memoriam” din pagina de facebook Armeni băștinași cititorii au putut să remarce numărul mare de armeni, mai mult sau mai puțin celebri, care s-au născut și trăit în special la Baku. Aceste nume nu trebuie uitate, în mod special de către armeni. Să reamintim câteva din  aceste personalități armene.

Pe 18 aprilie 1858 s-a născut la Shamakh , Alexander Shirvanzade (Alexander Minas Movsisyan) celebru scriitor și dramaturg armean. A decedat pe 7 august 1935 la Kislovodsk (Stavropol,Rusia). 

Pe 5/17 februarie 1879 s-a născut la Baku, Hovhannes Adamyan, inginer, autor a peste 20 de invenții. Primul televizor color experimental a fost prezentat la Londra în 1928, pe baza principiului tricolor al lui Adamian și este recunoscut ca unul dintre fondatorii televiziunii color. A decedat la 12 septembrie 1932 la Leningrad.

Armén Ohanián (Sophia Pirboudaghian) s-a născut la Shamakha  în anul 1887.   A fost o dansatoare, actriță  și scriitoare armeană. Cutremurul devastator din 1902 a determinat familia ei să se mute la Baku  unde a urmat o școală rusă. A absolvit în 1905, în același an în care pogromurile anti-armene , la care a fost martoră, au provocat moartea tatălui ei, Emanuel. A decedat în anul 1976 la Mexico City.

Pe 20 noiembrie/2 decembrie 1897 s-a născut la Chardakhlu  (Elizavetpol , Ganja) Hovhannes Baghramyan  (Hovhannes Khachaturovich Bagramyan), comandant militar de excepție, mareșal, ministru adjunct al apărării din fosta URSS. A decedat pe 21 septembrie 1982 la Moscova.

Rafael Ivanovici Kaprelyan s-a născut pe 22 aprilie/5 mai 1909 la Baku în familia medicului armean Hovnan Kaprelyan. A fost un pilot de încercări (testări) armeano-sovietic decorat cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice, inginer, maestru al sportului. A decedat pe 12 iulie 1984 la Moscova.

Georgy Khosroevich Shakhnazarov (Shakhnazaryan) s-a născut pe 4 octombrie 1924 în marea comunitate armeană de atunci din capitala azeră Baku. A fost politolog, om politic, scriitor, doctor în științe juridice, membru al Academiei Științe a URSS, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Mihail Gorbaciov. Mai radical decât Gorbaciov, Șahnazarov a contribuit la distrugerea sistemului din care făcuse parte, lucrând tactic la abolirea unor anacronisme precum monopolul  Partidului Comunist asupra puterii. A decedat pe 15 mai 2001 la Tula.

S-a născut pe 10 aprilie 1927 la Baku Alexei Ekimyan, compozitor, interpret și polițist criminalist. A decedat pe 24 aprilie 1982 la Moscova.

S-a născut pe 29 iulie 1929 la Baku, Avet Terteryan , compozitor armean . Avet Terteryan este considerat creatorul unui nou stil simfonic. A decedat pe 11 decembrie 1994 la Ekaterinburg. 

S-a născut pe 20 decembrie 1933 la Baku, Boris Artashesi Babayan , arhitectul șef al supercalculatoarelor Elbrus, profesor, om de știință în domeniul matamaticii aplicate și al tehnologiei computerelor. A absolvit Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova în 1957.

Vladimir Konstantinovici Bagirov s-a născut pe 16 august 1936 la Baku. Tatăl său era armean, iar mama ucraineană. A fost un șahist de top, antrenor, autor de manuale de șah, un teoretician al deschiderilor. A fost antrenorul lui Mikhail Tal și Garry Kasparov, ambii considerați printre cei mai mari jucători de șah din toate timpurile.

Pe 16 septembrie 1945 s-a născut la Baku, Evgeni Petrosyan (Petrosyants), prezentator, umorist, scriitor. Tatăl său era armean, iar mama evreică. Locuiește la Moscova.

Pe 13 aprilie 1963 la Baku s-a născut, Garry Kimi Kasparov  unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie, campion Mondial la 21 de ani. Tatăl său (Kim Movses Weinstein) era evreu, iar mama (Clara -Aida- Shahen Kasparova) armeancă. Când Garry avea 12 ani, Clara Kasparova a decis să-și schimbe numele de familie din Weinstein patern în Kasparov. În 2013, a părăsit Rusia și a luat cetățenia croată. Din 2011, este șeful Consiliului Internațional al Fondului de Apărare a Drepturilor Omului din New York (SUA). Trăiește în New York.

S-a nascut pe 7 decembrie 1971 la Baku, Vladimir Eduardi Hakobyan (Akopian), jucator de sah de top, mare maestru international din 1991. Din 2021 a părăsit echipa Armeniei si a evoluat în echipa SUA.

Ashot Nadanyan s-a născut pe 19 septembrie 1972 la Baku. Este șahist armean de top, maestru internațional ,antrenor ,theoretician. În 1986-1987, Nadanyan a câștigat campionatul Azerbaidjanului în rândul tinerilor de 16 ani. La începutul războiului de la Artsakh, în 1988, familia a fost nevoită să părăsească Baku, fugind în Armenia (părinții săi erau frizeri) . Cele mai mari realizări ale sale au fost în teoria deschiderilor.  Două variante de deschidere poartă numele lui: Varianta Nadanian în Apărarea Grünfeld și Atacul Nadanian în Deschiderea Pionului Reginei. 

S-a născut pe 20 septembrie 1974 la Baku Karina Aznavuryan , scrimeră, campioană la Jocurile Olimpice din 2000 și 2004. Provine dintr-o familie armeano-azeră. Din 1992 locuiește la Moscova.

Gabriel Antonie LAZAROVICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *