Armenii de lîngă noi
Pe cei ce nu se văd, dar contribuie din plin la realizările unui teatru, i-am asociat mereu, în mintea mea, cu partea nevăzută a unui iceberg. Gheaţa fascinantă a unui iceberg nu şi-ar putea oferi niciodată strălucirea în lumina soarelui, dacă nu s-ar sprijini pe o masă mai mare decît el, niciodată atinsă de razele astrului incandescent. Şi în teatrul de la Pontul Euxin, au existat şi există astfel de oameni care, cu modestia anonimatului poartă pe umerii lor, întocmai ca partea nevăzută a gheţarului, strălucirea spectacolelor. Doi dintre ei sînt Nishan Kirkorian (Kirk) şi Dicran (Dick) Asarian, amîndoi tehnicieni de sunet la Teatrul de Păpuşi Constanţa (astăzi Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa).
Nishan Kirkorian s-a născut la Popeşti-Leordeni, la 10 noiembrie 1943, este fiul lui Kirkor şi Meline Kirkorian. Din 1982 trăieste cu frumoasa lui familie la New York: soţia Sultana şi fiul Edward director executiv la Banca Morgan Stanley, dar şi profesor la New York University. În 2008 Edward a participat la Marathon New York City – care este una din cele mai mari curse de acest gen din lume – ajungînd la finiş. Are două fete.
Revenind la Nishan, el a fost sunetist la Teatrul de Păpuşi Constanţa între anii 1962-1982. Kirk revine des la Constanţa, purtat de dorul surorii sale, Eugenia Mantarău, distinsă educatoare pensionară (soţul ei, Doru Mantarău fiind şi el odată organizator de spectacole la dramaticul constănţean) şi al colegilor din teatru.
Dicran Asarian s-a născut la Constanţa la 16 decembrie 1959. Este fiul Păunei şi a lui Oskian (Ara) Sarian. A moştenit talentul şi pasiunea pentru muzică de la tatăl sau, mulţi ani instrumentist la ansamblul „Brîuleţul“. Este foarte mîndru de familia lui, de soţia sa Carmen şi de cele două fiice. Sirona este absolventă a Universităţii Ovidius, Facultatea de Psihopedagogie specială, iar Miruna este studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“. Este sunetist la Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa din anul 1982.
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu lumea din spatele scenei, vom spune că a fi tehnician de sunet nu înseamnă a fi un simplu butonist care a primit o bandă sonoră pe care are obligaţia de a o folosi corect şi la timp în spectacol. El este cel care face această bandă în studio, asezonînd-o cu muzica potrivită, uneori de concepţie proprie. Meşter vrăjitor şi competent, Kirk – odinioara, şi Dick – astăzi, dirijează tot ceea ce înseamnă sunet în spectacolele teatrului de animaţie constănţean; excepţionali tehnicieni, care asigură sonoritatea impecabilă nu doar spectacolelor curente din scenă, ci şi a celor prezentate de teatru în deplasare, sau în aer liber. Artişti polivalenţi – amîndoi au părăsit pentru o vreme pupitrul de sunet şi au păşit în lumina scenei. Nishan Kirkorian a fost distribuit, datorită figurii şi staturii sale expresive, de regizorul Silviu Purcarete, într-un rol de figuraţie, în spectacolul de teatru antic „Hecuba“ de Euripide. În „Răzbunarea“, comedie de Alexander Fredro, regizorul spectacolului, Lucian Iancu, care juca rolul principal, beneficiind de asemănărea dintre el şi Kirk, a creat un moment de mare efect. Astfel, l-a plasat pe Kirk într-unul din spaţiile de joc, în timp ce în celălalt se afla el. Publicul era uimit, pur şi simplu, socotind că acelaşi personaj se afla simultan, în două locuri diferite. Dikran Asarian a interpretat un personaj pitoresc în spectacolul Punguţa cu doi bani: Omul Orchestra şi de asemenea, în Furtuna de W. Shakespeare, în regia lui Ildiko Kovacs (în acest spectacol, compozitor şi interpret a fost Harry Tavitian alături de Corneliu Stroe). Dicran este un foarte talentat şi inspirat compozitor de muzică de teatru. A compus muzica spectacolelor Teatrului de Păpuşi Constanţa: Regele Cerb, Roxy şi Bătrînul Leu, Inima Rece, Fin şi căluţul cel alb al vazduhului, Metamorfoze (împreună cu grupul Poesis), Răzbunarea (spectacol al Teatrului Dramatic Constanţa), s.a, s.a.
Pentru muzica spectacolelor Inima rece şi Secretul pădurii bătrîne (spectacol al Teatrului de Păpuşi Ploieşti), ambele în regia lui Cristian Pepino, a fost distins cu Premiul pentru muzică de scenă la Festivalul Teatrelor pentru Copii şi Tineret, Focşani 1984.
Nishan Kirkorian şi Dicran Asarian sînt doi haiaseri, care vorbesc foarte bine limba strămoşilor lor şi poartă în suflet şi în familie tradiţiile armeneşti.
Anaid TAVITIAN