Eduard Antonian

ARMENIAN REVIEW – Despre reparații morale

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Coperta Armenian

Prestigioasa publicație americană Armenian Review aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare sau recomandare. Apare fără întrerupere încă din anii ’60 în Massachusetts, iar în tot acest timp paginile sale au găzduit articole, studii și recenzii prodigioase ale unor renumiți cercetători, nume grele, din Diaspora armeană. La revista condusă de Asbet Kotchikian, printre alții, colaboratori permanenți sunt și Richard Hovannisian, Vahakn Dadrian și Ronald Grigor Suny.

Numărul de față (vol. 53/Nr. 1-4/2012) nu se dezminte și este dedicat reparațiilor morale și materiale la nivel global. Termenul, conceptul de reparații nu este unul nou, dar punerea în aplicație a fost deseori îngreunată și s-a lăsat îndelung așteptată. Mereu persistă o neîncredere la nivel global vizazi de acest concept și firesc se pun aceleași întrebări Cine este responsabil și de ce? sau Cine datorează cui și de ce?. Articole elaborate și studii minuțios documentate tratează această problemă. De la reparațiile datorate urmașilor sclavilor africani aduși în America, sau femeilor sclave ale plăcerii armata japoneză în timpul celui de Al Doilea Război Mondial ori americanilor nativi și până la reparațiile morale pentru urmașii victimelor Genocidului Armean, articolele prezentate în acest număr tratează problematica în amănunt. The Genocide Against the Armenians 1915-1923 and the Relevance of the 1948 Genocide Convention de Alfred de Zayas,  The Debt to the Indebted: Reparations, Odious Debt, and Their Global Implications de M. P. Giyose, Debt Cancellation as Reatriation: An Analisys of Four Cases de Patrick K. Sargeant sau From Unfair to Shared Burden: The Armenian Genocide’s Outstanding Damage and the Complexities of Repair semnat de Henry C. Theriault sunt câteva dintre acele articole care aduc o contribuție substanțială acestui subiect.

Ultimul capitol al volumului este dedicat unor recenzii ale unor cărți marcante pentru diaspora. Printre ele recenzia lui V. Matiossian la cartea Arhiepiscopului Hrant Khatchadourian Historiography of Fifth Century Armenia și nu în ultimul rând recenzia lui Avedis Hadjian la cartea lui T. Mooradian The Repatriate: Love, Basketball, and the KGB (un titlu foarte relevant!).

Armenian Review  continuă și reușește să nu-și dezmintă numele și rolul său de liant între armenii de pretutindeni.

EDUARD ANTONIAN