Mihai Stepan Cazazian

Armenian Heritage Park a fost deschis la Boston

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

După mai mult de un deceniu şi jumătate de demersuri, petiţii şi aprobări, Armenian Heritage Park a fost deschis la data de 22 mai 2012 în prezenţa unor demnitari reprezentînd oficialităţile locale din Armenia şi  membrii ai comunităţii. La inaugurare au luat cuvîntul Guvernatorului statului Massachusetts, primarul oraşului Boston, Arhiepiscopul Khajag Barsamian al Docezei Armene de pe coasta de est, ministrul de externe al Armeniei, Eduard Nalbandian şi mulţi alţii.

Acest park se află situat pe Rose Kennedy Greenway, o zona verde în plin centru al Bostonului, creată în urma demolării unei autostrăzi. Parcul este un cadou către oraşulBoston şi statulMassachusetts din partea comunităţii armeano-americane. El se doreşte a fi un omagiu adus celor ce au pierit în timpul Genocidului Armean din perioada 1915-1923 şi toate genocidurile care au urmat, celebrînd experienţa imigranţilor şi contribuţiile aduse de aceştia la viaţa şi cultura americană. Pentru realizarea proiectului a fost organizat un comitet format din 38 de membri reprezentînd practic fiecare organizaţie armenească dinMassachusetts. Fondurile strînse acoperă şi întreţinerea parcului în continuare.

Monumentul reprezentînd imigraţia armeană este format dintr-o sculptură abstractă (un dodecaedru format din două părţi) instalată deasupra unui bazin cu apă. În fiecare an cele două părţi vor fi reconfigurate simbolizînd pe cei care au plecat din ţara lor şi au venit înMassachusetts. La baza monumentului este scris:

Boston şi Statul Massachusetts au oferit speranţă şi refugiu pentru imigranţii care căutau să înceapă o viaţă nouă. Parcul este un cadou pentru locuitorii statului Massachusetts şi oraşul Boston din partea comunităţii Armeano-Americane din Massachusetts. Această sculptură este oferită în onoarea celor un million şi jumătate de victime ale Genocidului Armean din 1915-1923. Fie ca el să reamintească despre toate genocidurile care au urmat şi să celebreze diversitatea comunităţilor care au apărut sub protecţia acestor ţărmuri

Apa din bazin se varsă peste margini şi reapare sub forma unui jet de apă în centrul unui labirint ce sugerează speranţa şi renaşterea. De menţionat este că sculptura a fost fabricată de compania  domnului Aurelian Mardiros originar din  Constanţa.

Massachusetts  a fost un centru important al imigraţiei armene. În anul 1891 în oraşul  Worcester  a fost construită prima biserică armenească din Statele Unite.

 Hacig Tacvorian 

Boston