Andreea Barbu

Armenia/Gyumri, orașul vizitat de Papa Francisc (2)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Casa memoriala a surorilor Miriam si Eranuhi Aslamazyan

Casa memoriala a surorilor Miriam si Eranuhi Aslamazyan

În mare parte, provincia Shirak satisface orizontul de aşteptare al turiştilor, fiind însă în continuare necesare investiţii masive în infrastructura rutieră şi feroviară. Politicile economice moderne şi reformele reale ar aduce prosperitate durabilă în această zonă şi un viitor mai bun.

Inima acestei provincii, vechiul oraş Gyumri ascunde încă mistere şi valori neexploatate.Tezaurul arheologic conservat cu atenţie, construcţiile care au supravieţuit cutremurelor din 1926 şi 1988, edificiile moderne, bisericile ortodoxe şi catolice şi spaţiile de relaxare sunt puncte de atracţie pentru cei interesaţi de metamorfoza acestei localităţi. Aeroportul Shirak construit în 1961 şi modernizat în 2006 este situat la cinci kilometri de centrul oraşului, iar din gară pleacă în mod regulat trenuri spre Erevan, Tbilisi şi vara spre Batumi. Remarcabil este faptul că arhitectura armeană urbană autentică s-a păstrat, centrul istoric fiind zona cea mai vizitată a oraşului.

Casa Memoriala Avetik Isahakyan

Casa Memoriala Avetik Isahakyan

Unul dintre monumentele importante din imediata apropiere a graniţei cu Turcia este Sev Berd, fortăreaţa rusă abandonată, construită în perioada 1834-1347 din piatră neagră. În caz de asediu această cetate putea adăposti un număr impresionant de soldaţi şi ofiţeri. În 2012 construcţia a fost cumpărată de primarul Samvel Balasanyan şi renovată pentru a găzdui evenimente culturale de mare amploare. Primul dintre ele, Festivalul Internaţional de Rock din 28 septembrie 2016 se bucură de participarea unor trupe renumite din Federaţia Rusă, Georgia, Franţa, Irlanda etc. În zonă continuă cercetările arheologice, iar în apropiere se află o bază militară rusă.

Iată deci, un oraş care are şansa unei trasformari totale, graţie unor proiecte viabile. Reactualizarea spaţiilor nefolosite, adaptarea lor pentru a găzdui evenimente publice şi abordarea formulelor inedite reuşesc să atragă turiştii. În plus renaşterea acestui oraş înseamnă şi revitalizarea clădirilor cu arhitectură deosebită ale căror elemente originale s-au putut conserva. Astfel, Muzeul Naţional de Arhitectură şi Viaţă Urbană situat pe strada Haghtanak la numărul 47 se află în casa ridicată în 1872 de patru fraţi care s-au stabilit la Alexandrapol, venind din Dzitogh. Pot fi admirate în acest muzeu covoare, tablouri, mobilier şi numeroase fotografii reprezentative pentru modul de viaţă al armenilor în secolul al nouăsprezecelea. Repunerea în circulaţie a acestor valori imobiliare urbane aduce în prim-planul atenţiei publicului personalităţi ale vieţii culturale. Casele memoriale ale poeţilor Avetik Isahakyan şi Hovannes Shiraz impresionează prin simplitate, dezvăluind diferitele faţete ale procesului de creaţie. În centrul oraşului se află şi galeria surorilor Miriam şi Eranuhi Aslamazyan unde sunt expuse lucrări de pictură şi ceramică realizate în perioada sovietică. Construită în 1880 şi având numai două etaje această galerie a fost inaugurată în 1987, atrăgând atenţia prin numărul mare de piese valoroase.

Intrarea in restaurantul Poloz Mukuch

Intrarea in restaurantul Poloz Mukuch

De neuitat însă rămâne imobilul din tuf roşu şi negru ce găzduieşte restaurantul Poloz Mukuch, privatizat în 1990. Construită la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea de către Sukias Melikyan, clădirea a fost naţionalizată în 1937 şi transformată în berărie în 1960. În prezent la intrarea în elegantul edificiu se află bustul legendarului Poloz Mukuch.

SONY DSC

Muzeul Naţional de Arhitectură şi Viaţă Urbană

Aspectul oraşului, o preocupare prioritară pentru edili, este schimbat şi de apariţia hotelurilor de patru stele care asigură şi transportul gratuit de la aeroport. Pentru a eficientiza şederea în acest oraş sunt recomandate hotelurile Alexandrapol, Berlin, Golden Apricot şi Vanadur. Unităţile mai mici, precum Kars, Nane sau Erazank sunt cochete şi primitoare, proprietarii străduindu-se să asigure condiţii mulţumitoare de cazare. De asemenea există numeroase spaţii de relaxare în Gyumri, fiind necesare şi în anii următori strategii de dezvoltare.

 

Andreea BARBU