Mihai Stepan Cazazian

Armenia vrea să lămurească Iranul cu privire la decizia de a deschide o ambasadă în Israel

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În urma unei rare manifestații anti-armenești la Teheran, Armenia a încercat din nou să calmeze preocupările aparente ale vecinului său iranian cu privire la intenția de a deschide o ambasadă în Israel.
Ambasadorul Armeniei în Iran, Artashes Tuman, a dat asigurări, unui înalt oficial al ministerului iranian de externe că țara sa rămâne angajată în relații „prietenoase” cu Republica Islamică, în ciuda dorinței de a îmbunătăți legăturile dintre Armenia și Israel.

Guvernul Armeniei a anunțat această decizie în septembrie anul trecut, declarând nu numai că „va da un nou impuls” relațiilor sale cu statul evreiesc, dar va contribui și la asigurarea prezenței puternice continue a Bisericii Apostolice Armene în Țara Sfântă . Israelul a salutat această mișcare, ministrul afacerilor externe Israel Katz, numind-o „un pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale”. Omologul său armean, Zohrab Mnatsakanian, a declarat că va saluta deschiderea unei ambasade israeliene la Erevan. Deschiderea Ambasadei Armeniei la Tel Aviv, programată inițial la începutul acestui an, pare a fi întârziată de pandemia de coronavirus.

Relațiile bilaterale dintre Armenia și Israel au fost stabilite o dată cu independența Armeniei din 1991 iar între anii 1993 – 2007, Armenia a fost deservită de Ambasada Israelului în Georgia. În 1996, Tsolak Momjian a fost numit consul onorific al Armeniei la Ierusalim. Unsprezece ani mai târziu, reședința Ambasadei Israelului în Armenia a fost mutată la Ierusalim. În octombrie 2010, Shmuel Meirom a fost numit ambasador al Israelului în Armenia. Armen Melkonian a fost numit ambasador al Armeniei în Israel în 2012, cu reședința la Cairo. În luna octombrie a aceluiași an, Melkonian și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui israelian Shimon Peres. La 21 septembrie 2019, Armenia a anunțat că va deschide o ambasadă în Israel.

Prim ministrul armean Nikol Pashinyan și președintele Iranului Hasan Rouhani la Tehran in February 2019. (photo: primeminister.am)

Liderii iranieni au așteptat până pe 15 martie să-și declare public dezaprobarea față de decizia de la Erevan. Un consilier principal al președintelui Parlamentului, Ali Larijani, a declarat că această mișcare va avea „un impact negativ asupra stabilității și securității în regiune”. Oficialul, Hossein Amir Abdollahian, a îndemnat partea armeană să se „gândească de două ori” înainte de a deschide misiunea la Tel Aviv.

În aceeași zi, ambasadorul Tumanian s-a întâlnit cu Alireza Haqiqian, șefa departamentului Eurasia din ministerul de externe iranian. Potrivit Ambasadei Armeniei la Teheran, el a explicat lui Haqiqian „în detaliu” motivațiile guvernului său pentru Israel.

Ca semn de nemulțumirii Iranului, câteva zeci de studenți iranieni s-au adunat marți, 9 iunie în afara Ambasadei Armeniei din Teheran pentru a condamna planurile Erevanului și să-i îndemne să evite prezența diplomatică în „teritoriile palestiniene ocupate ” Conform rapoartelor capitalei iraniene, protestatarii au scandat „Moartea pentru Israel” și au ars un steag israelian.

după armenews.com