Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Vizita delegaţiei Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

photo

În perioada 21-23 septembrie 2015 o delegaţie a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților din România a efectuat o vizită oficială în Republica Armenia. Delegaţia a fost formată din domnul Borbély László, preşedintele Comisiei, doamna Natalia Elena Intotero şi domnul Vlad Gheorghe Nistor, vicepreşedinţi ai Comisiei. In programul vizitei au fost prevăzute întâlniri cu domnul Galust Sahakyan, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Armenia, cu domnul Artak Zakaryan, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Adunarea Naţională a Republicii Armenia, precum şi cu domnul Karen Nazaryan, ministru adjunct al Afacerilor Externe. Totodată, membrii delegaţiei au participat la recepţia de Ziua Naţională oferită de Preşedintele Armeniei, domnul Serge Sargsyan, cu ocazia împlinirii a 24 de ani de independenţă a Republicii Armenia.

photo (1)
Preşedintele Borbély a subliniat că vizita delegaţiei române coincide cu cea de a 24-a aniversare a proclamării independenţei Republicii, România fiind şi prima ţară care a recunoscut independenţa Armeniei. Totodată, a fost evidenţiat parteneriatul profund între cele două ţări, întărit şi de importanta comunitate armenească care trăieşte în România. El a adăugat că ţara noastră, situată la graniţa estică a NATO şi a Uniunii Europene, urmăreşte cu deosebită atenţie schimbările geo-politice din regiune şi că este important, îndeosebi acum, când întreaga Europa este confruntată cu grave provocări, ca în această regiune să există stabilitate, ca liderii statelor care se învecinează să folosească calea dialogului şi să găsească soluţii comune pentru problemele apărute.

Delegaţia română a mai apreciat că pentru Armenia este foarte important să continue relaţiile cu Uniunea Europeană, să fie rezolvată, în sfârşit, problema vizelor, ceea ce ar uşura mult viaţa cetăţenilor armeni. S-au dat asigurări pentru sprijinul României în demersurile pro-europene, atât prin asistenţa tehnică oferită cât şi prin împărtăşirea experienţelor noastre de până acum. Referitor la evenimentele din anul 1915, s-a afirmat că România împărtăşeşte sentimentele încercate de poporul armean şi cinsteşte alături de acesta amintirea victimelor, acestea fiind căile pentru a ne asigura că tragediile istoriei nu se vor repeta niciodată.

Comunicat de Presă al Camerei Deputaților