Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA va finaliza retragerea trupelor sale din Nagorno-Karabakh până în septembrie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia va finaliza retragerea trupelor sale din Nagorno-Karabkah până în septembrie, a declarat un înalt oficial armean.
„Din cauza războiului [2020], o serie de unități ale Forțelor Armate Armene au intervenit în Nagorno-Karabakh, pentru a-și susține Armata de Apărare [din Arțakh]”, a declarat presei Armen Grigorian, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei. „Acest proces este pe cale să fie finalizat și se va încheia în septembrie”, a mai adăugat el. „În ceea ce privește Armata de Apărare, aceasta era deja în Nagorno-Karabakh și va rămâne acolo.”

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a susținut vineri (15 iulie) că Armenia mai are trupe în Karabakh, încălcând acordul de încetare a focului negociat de Rusia. El a spus că un înalt oficial militar rus a asigurat Baku, la începutul acestui an, că retragerea trupelor armene va fi finalizată până în iunie.

„Suntem deja la mijlocul lunii iulie și problema nu a fost rezolvată”, s-a plâns Aliyev.

Sâmbătă, ministrul de externe azer Jeyhun Bayramov a ridicat problema, la întâlnirea de la Tbilisi, cu omologul său armean, Ararat Mirzoyan. Potrivit Ministerului de Externe din Azerbaidjan, Bayramov a cerut implementarea integrală a acordurilor, insistând asupra „retragerii forțelor armene de pe teritoriul azer”.

Criticii guvernului armean au deplâns anunțul lui Grigorian, spunând că Erevanul continuă să liniștească autoritățile de la Baku cu orice preț.

„Astfel, autoritățile armene continuă să respecte toate cerințele și precondițiile lui Aliyev și ale autorităților turce”, a scris Gegham Manukian, un parlamentar al opoziției.

Administrația primului ministru Nikol Pașinian, susține Manukian, a arătat clar că Nagorno-Karabakhul va rămâne „neprotejat”.

Grigorian a minimizat consecințele retragerii trupelor asupra securității regiunii, argumentând că Arțakhul își va păstra Forțele Armate și va fi protejat și de Forțele Ruse de Menținere a Păcii, desfășurate în regiune, după războiul din 2020. „Forțele de menținere a păcii sunt de o importanță capitală pentru a garanta siguranța armenilor din Nagorno-Karabkh”, a subliniat oficialul.

citește și articolul din Le Figaro

One Response to ARMENIA va finaliza retragerea trupelor sale din Nagorno-Karabakh până în septembrie

  1. Cristina July 21, 2022 at 5:04 pm

    Pe Aliyev efendi nu il intreaba nimeni de ce nu ne-a returnat toti prizonierii, inclusiv civili, desi au trecut aproape 2 ani de la sfarsitul razboiului si semnarea declaratiei de trista amintire, in care scria negru pe alb ca ambele parti trebuie sa returneze toti prizonierii FARA PRECONDITII. Noi i-am returnat, chiar si pe cei care nu aveau nici o legatura cu razboiul (cei doi diversanti care au omorat un tanar de 16 ani in Karvachar acum cativa ani si erau detinuti in inchisoare, in Stepanakert), dar ei…ioc!
    Se pare ca pisica nu s-a saturat cand ne-a mancat limba, s-a apucat cu mare pofta sa ne roada si coloana vertebrala,care tare ii mai place…