Mihai Stepan Cazazian

Armenia va avea un nou premier la 8 mai, susține liderul principalului partid din Parlament

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Liderul principalului partid din parlamentul Armeniei a declarat joi că ţara va avea un nou premier la 8 mai, pentru că partidul său este gata să susţină pe oricine se va bucura de susţinerea a cel puţin o treime dintre parlamentari în acea zi, informează agenţia de presă Reuters.

Vahram Baghdasaryan, liderul Partidului Republican în parlamentul de la Erevan, a făcut această declaraţie după ce a purtat discuţii cu parlamentarul Nikol Pashinyan, liderul protestelor care s-au desfăşurat timp de mai multe zile în Armenia împotriva elitelor politice aflate la putere şi care doreşte să devină prim-ministru.

Baghdasaryan a declarat pentru Reuters că partidul său va sprijini pe oricine în data de 8 mai, inclusiv pe Pashinyan, dacă acesta va fi susţinut de o treime dintre parlamentari.

Zeci de mii de protestatari s-au strâns miercuri dimineaţă în centrul capitalei armene, Erevan, paralizând oraşul pentru a protesta împotriva respingerii, marţi, de către parlament a candidaturii la funcţia de premier a liderului opoziţiei Nikol Pashinyan, acesta din urmă anunţând o campanie naţională de nesupunere civică.

Partidul Republican a votat marţi împotriva lui, din cei 100 de deputaţi care au participat la scrutin 55 fiind împotrivă, iar 45 au susţinut candidatura liderului protestelor antiguvernamentale.

Armenia traversează din 13 aprilie o criză politică fără precedent. La 23 aprilie, manifestaţiile la care au luat parte zeci de mii de opozanţi au dus la demisia lui Serzh Sargsyan, ce fusese ales prim-ministru cu şase zile în urmă de către deputaţi, după ce timp de zece ani exercitase funcţia de preşedinte.

AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)