Vartan Martaian

ARMENIA – SONDAJ DE OPINIE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 23 noiembrie, fundaţia Prietenii Europeni ai Armeniei (European Friends of Armenia – EuFoA – organizaţie non-guvernamentală şi non-profit înfiinţată în februarie 2009 la Bruxelles) a făcut publice rezultatele primului sondaj de opinie pe teme sociale şi politice realizat în Armenia şi Karabagh de institutul de sondare britanic Populus. Sondajul a cuprins întrebări legate de situaţia internă din Armenia, despre politica externă şi legăturile Armeniei cu Turcia, Uniunea Europeană sau OSCE.

Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, preşedintele Serj Sarksian rămîne politicianul care se bucură de cea mai mare intenţie de vot la eventuale noi alegeri prezidenţiale. Acesta ar aduna astăzi 28% din voturile alegătorilor, aproape de 3 ori mai mult decît următorul ipotetic candidat, Gaghik Ţarukian (lider al Partidului Armenia Prosperă), care ar primi 10% din intenţiile de vot. Deşi are mai mulţi susţinători printre cei mai în vîrstă, decît printre tineri, Serj Sarksian ar obţine majoritatea voturilor din fiecare categorie de vîrstă. Însă o mare parte din cei chestionaţi nu ştie cu cine ar vota sau nu ar vota cu nimeni. Sondajul arată că Serj Sarksian se bucură de popularitate mai mare decît cea a partidului său, ceea ce de multe ori este caracteristic şefilor de stat. La eventuale alegeri parlamentare, 26% din cei chestionaţi ar vota cu Partidul Armenia Prosperă, în timp ce Partidul Republican al preşedintelui Sarksian ar primi doar 21% din voturi. Majoritatea susţinătorilor Partidului Armenia Prosperă sînt tineri mai puţin instruiţi, în timp ce cei cu studii superioare ar vota mai ales în favoarea Partidului Republican. Dintre celelalte forţe politice, Federaţia Revoluţionară Armeană Daşnakţutiun ar primi 7% din voturi, Partidul Orinaţ Erkir (Ţara Legii) 4% şi Congresul Naţional Armean (gruparea de opoziţie condusă de fostul preşedinte Levon Ter-Petrosian) 3%.

Sondajul britanic relevă şi un clasament al neîncrederii populaţiei faţă de politicieni şi partide. Astfel, 27% dintre cei chestionaţi nu ar vota niciodată cu Levon Ter-Petrosian, iar 13% nu ar vota în favoarea lui Serj Sarksian sau a liderului Partidului Orinaţ Erkir, Artur Baghdasarian. Sub un sfert din eventualii alegători nu ar vota niciodată cu Partidul Orinaţ Erkir, 13% nu ar vota în favoarea Congresului Naţional Armean, 10% cu Partidul Republican sau FRA Daşnakţutiun, iar 3% nu şi-ar da niciodată votul Partidului Armenia Prosperă.

În acelaşi timp, sentimentul reprezentativităţii populaţiei faţă de autorităţi este redus. Astfel, un sfert dintre armeni sînt de părere că autorităţile nu le apără deloc intersele, în timp ce 59% cred că interesele lor sînt apărate doar într-o oarecare măsură.

Potrivit lui Michael Kambeck, secretar general al EuFoA, rezultatele sondajului arată că circa jumătate din locuitorii Armeniei cred că ţara evoluează în direcţia cea bună – această afirmaţie fiind valabilă pentru toate grupele demografice –, ceea ce, comparativ cu numeroase alte ţări, este un rezultat pozitiv. Spre comparaţie, doar o treime dintre americani şi circa 40% dintre britanici sînt de aceeaşi părere privind ţările lor. Principala cauză a acestei opinii pozitive sînt reformele care, în opini armenilor, au avut loc în ultimii cinci ani. Cei chestionaţi cred în special că în Armenia s-a dezvoltat infrastructura, a crescut securitatea şi s-a îmbunătăţit învăţămîntul, iar în linii generale că în ultimii 5 ani a crescut calitatea vieţii. În acelaşi timp, armenii sînt de părare că s-a înregistrat un progres limitat în consolidarea democraţiei şi aproape deloc în combaterea corupţiei. Sondajul mai relevă că principala preocupare a armenilor este şomajul, oamenii fiind convinşi că, în condiţiile crizei financiare mondiale, economia a progresat foarte puţin.

În măsura în care rezultatul sondajului sînt apropiate de realitate, acestea arată o stare de spirit neaşteptat de optimistă pentru o ţară aflată permanent în faţa ameninţării războiului şi zguduită, nu demult, de grave tulburări interne. Preşedintelui Sarksian, care s-a dovedit a fi un abil diplomat pe plan extern, dar care părea că pierde încrederea internă odată cu derapajul de violenţă din 1-2 martie 2008, este principalul artizan şi beneficiar al reformelor din ultima vreme. Numai şi simplul fapt că, în contextul regional în care se află Armenia, nu spectrul războiului cu Azerbaidjanul, ci şomajul ar fi principala preocupare a armenilor este un semn al succesului politicii de securitate duse de puterea de la Erevan. Armenii par că sînt dispuşi să treacă cu vederea fragilitatea democraţiei şi generalizarea corupţiei şi nu se aruncă în braţele opoziţiei radicale conduse de primul preşedinte, Levon Ter-Petrosian, care s-ar afla la un nivel extrem de scăzut al popularităţii. Ei sînt mulţumiţi că pot dormi mai liniştit noaptea, fără frica vreunei agresiuni externe şi cu sentimentul că a crescut calitatea vieţii. Avem motive să credem că sondajul ne prezintă rezultate deformate sau falsificate? Avem motive să credem că este un sondaj la comandă? Fără îndoială că EuFoA şi Populus ne-ar asigura că nu.