Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA SILUITĂ Povestea Aurorei Mardiganian, fata creștină care a supraviețuit marilor masacre

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia-siluita

EDITURA  ARARAT, 2014,  un volum din seria dedicată Centenarului  Genocidului Armean

Traducerea de faţă, realizată de Sergiu Selian, a scrierii Aurorei Mardiganian a fost efectuată după ediţia facsimilată din 2010 a cărţii originale publicate în anul 1918 de Editura Kingfield Press, Inc. din New York.

Într-o notă a ediţiei din 2010, se menţionează că, întrucât facsimilarea a fost executată după o carte anterioară anului 1923, deci aparţinând domeniului public în SUA, ediţia respectivă poate fi copiată şi difuzată fără a se necesita drepturi de autor. Apreciind importanţa culturală a cărţii, editorii actuali motivau procedura lor prin dorinţa de a conserva şi perpetua lucrări tipărite în trecut. De remarcat că la sfârşitul ediţiei din 1918 fuseseră anexate reproducerea unui formular de ajutorare a orfanilor armeni cu donaţii prin American Committee for Armenian and Syrian Relief, precum şi o prezentare publicitară a cărţii lui Henry Morgenthau, Ambassador Morgenthau’s Story.
În finalul prezentei ediţii, este ataşat un grupaj privind filmul omonim realizat în anul 1919, film din care s-au păstrat doar 20 minute disponibile pe youtube la adresa WCCA Specials: Ravished Armenia (1919) – WCCA TV13.

Clipul, cu o durată totală de 24 minute, a fost produs şi montat de Richard Diran Kloian, sub auspiciile instituţiei Armenian Genocide Resource Center of Northern California, şi vizionat în ziua de 28 aprilie 2009 la Biblioteca Publică din San Francisco. El conţine o introducere, o fotografie a Aurorei Mardiganian, fragmentul de film restaurat şi cu 125 subtitluri ad-hoc, precum şi o succesiune de cadre fotografice.
În grupajul din această ediţie, în afară de traducerea textului de prezentare a fragmentului de peliculă supravieţuitor, sunt reproduse afişe ale spectacolelor organizate pentru vizionarea filmului, reclame făcute proiecţiilor cu filmul, cadre din film, fotografia clădirii în care a avut loc vizionarea din New York, tăieturi din presă referitoare la film.