Mihai Stepan Cazazian

SOCI | Armenia și Azerbaidjan sunt de acord să atenueze tensiunile

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian și președintele Azerbaidjan Ilham Aliev au convenit vineri, în cadrul unei întâlniri rare în Rusia, să atenueze tensiunile dintre cele două țări și să-și rezolve divergențele după războiul dintre ei din 2020.
După discuții sub egida președintelui rus Vladimir Putin la Soci, cei doi lideri au convenit în special să lucreze pentru a delimita granița lor comună și pentru a-și restabili legăturile rutiere.

„Am convenit asupra unui număr de aspecte care cred că sunt esențiale”, a declarat Putin într-o conferință de presă comună, salutând discuțiile „constructive”. „Primul dintre acestea este crearea, până la sfârșitul anului, a unor mecanisme de demarcare și delimitare a frontierei dintre cele două state”, a spus el.

Mai multe episoade de violență au izbucnit la granița dintre cele două țări de la stabilirea încetării focului în noiembrie 2020, care a pus capăt unui război de șase săptămâni care a făcut 6.500 de morți. Cel mai violent dintre aceste episoade a avut loc în urmă cu mai puțin de două săptămâni și a dus la moartea a șase soldați armeni și șapte soldați azeri. Erevanul acuză vecinul de incursiuni pe teritoriul său.

Potrivit domnului Putin, liderii armeni și azeri au convenit, de asemenea, să „deblocheze coridoarele de transport” dintre cele două țări, atât pentru căi ferate, cât și pentru drumuri.
El a spus că reprezentanții celor trei țări se vor întâlni din nou săptămâna viitoare la Moscova pentru a finaliza decizia.
Anterior, președintele rus le-a cerut omologilor săi să „refacă legăturile” care i-au unit de secole și să le „dezvolte”.
I-a încurajat pe Aliev și Pachinian, care s-au întâlnit ultima dată în ianuarie, pentru a avea un contact mai direct. „Cu cât există mai multe contacte, inclusiv contacte direct, cu atât mai bine”, a spus el.

Domnul Pachinian a salutat această întâlnire care a „clarificat pozițiile” și a arătat că Erevan și Baku „nu au nicio diferență” în anumite probleme.

Domnul Aliev a spus că discuțiile „vor contribui la o situație mai sigură și mai previzibilă în Caucaz”.

Moscova, 26 noiembrie 2021 (AFP)