Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA ridică legea marțială introdusă în perioada războiului din Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Erevan, 24 martie 2021 – Armenia a ridicat legea marțială introdusă la sfârșitul lunii septembrie, la începutul războiului cu Azerbaidjanul pentru controlul regiunii Nagorno Karabakh. Această decizie, aprobată de 118 deputați din cei 132 din Parlament, ca parte a unui acord între prim-ministrul Nikol Pașinian și opoziție pentru a dezamorsa criza politică cauzată de înfrângerea umilitoare armeană în urma conflictului.
Opozanții primului ministru au demonstrat în mod regulat cerându-i demisia și au obținut organizarea de alegeri parlamentare anticipate în iunie. Trebuie spus că legislația armeană prevede că un prim-ministru în funcție nu poate fi demis din funcție dacă legea marțială este în vigoare.
Ararat Mirzoïan, președintele Parlamentului, a declarat marți că alianța politică de guvernământ va sprijini această inițiativă „întrucât s-a ajuns la un acord între forțele politice pentru a dezamorsa situația politică prin alegeri anticipate”.

Încetarea focului, negociată de președintele Vladimir Putin după șase săptămâni de lupte care a lăsat peste 5.500 de morți, de ambele părți implică pierderi teritoriale semnificative pentru partea armeană și desfășurarea forțelor de menținere a păcii rusești.
din comunicatul AFP