Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Puține întreprinderi mici pot accesa credite ieftine

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Mai puțin de 500 de întreprinderi mici și mijlocii au reușit până acum să acceseze împrumuturi cu dobândă scăzută care, speră guvernul armean, le va ajuta să rămână pe linia de plutire în timpul recesiunii cauzate de pandemia de coronavirus.

Împrumuturile bancare comerciale subvenționate de guvern sunt rambursabile în trei ani, cu o perioadă de grație de doi ani. Sunt destinate companiilor armene a căror cifră de afaceri anuală a variat între 24 de milioane de drame și 500 de milioane de drame (50.000 – 1 milion de dolari) anul trecut. Programul face parte dintr-un pachet mai mare de relansare economică  în această perioadă  aprobat de biroul premierului Nikol Pashinyan la sfârșitul lunii trecute.

Ruben Osipian, președintele  unei asociații de afaceri mici a spus că numărul solicitanților de împrumuturi este foarte mic întrucât mulți dintre ei nu sunt în măsură să îndeplinească criteriile de creditare ale guvernului. Aceste criterii includ nu doar  o cifră de afaceri anuală minimă de 24 de milioane de drami, dar și absența oricăror întârzieri la plata impozitelor sau la rambursarea împrumuturilor realizate anul trecut.  Osipian s-a plâns că propria firmă are o cifră de afaceri mai mică și a fost penalizat de autoritățile fiscale pentru că nu a prezentat la timp un raport financiar.

Pe de altă parte prim ministrul Nikol Pashinyan a anunțat vineri că aproape 11.300 de entități au primit deja astfel de subvenții, pentru un total de 1,8 miliarde de drami. El a spus că guvernul a aprobat și plata a 6 miliarde de drami în numerar pentru peste 86.500 de angajați ai diferitelor companii private care au fost nevoite  să înceteze operațiunile începând cu 13 martie. El a mai spus  că ajutorul total alocat până în prezent de guvern pentru combaterea coronavirusurilor este de 43,4 miliarde de drami (90 de milioane de dolari).