Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Purtătorul de cuvânt al premierului condamnă declarațiile provocatoare ale lui Aliev

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Mané Gevorgyan, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Armeniei, a comentat discursurile președintelui azer Ilham Aliyev și ale președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan de la Baku.

„Condamnăm cu tărie luările de poziție provocatoare făcute de liderul azer la Baku. Acesta a vorbi despre ambițiile teritoriale împotriva Armeniei și pune sub semnul întrebării voința Azerbaidjanului de a stabili pacea și securitatea regională.

Afirmațiile președintelui azer conform cărora Azerbaidjanul a rezolvat problema Karabakhului prin forța militară arată încă o dată cine a inițiat războiul și utilizarea forței și cine încearcă să conducă regiunea către destabilizare și provocări suplimentare. Aceste anunțuri fac din recunoașterea internațională a dreptului poporului din Arțakh la autodeterminare un imperativ pentru a preveni aspirațiile genocidare ale Azerbaidjanului împotriva poporului armean din Arțakh.

Aceste declarații contrazic spiritul declarației trilaterale din 9 noiembrie. Să vorbești poporul armean cu amenințări este condamnabil și nu poate aduce stabilitate durabilă în Caucazul de Sud. Glorificarea ideologiilor Junilor Turci, arhitecții genocidului armean de către președintele turc este, de asemenea, condamnabil. Astfel de acte pun sub semnul întrebării declarațiile Turciei, inclusiv dorința sa de a contribui la instaurarea păcii și stabilității regionale “.

Aliyev a declarat la parada militară de la Baku că Erevan, Sevan și Zangezur erau teritorii azere iar Erdoğan a spus în discursul său că astăzi este „ziua iluminării sufletelor lui Enver Pașa, Nuri Pașa și a soldaților armatei islamice caucaziene. „