Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Primii zece sportivi în 2019

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În anul 2019 sportivii armeni au câștigat, la Campionatele Mondiale și Europene, 222 de medalii – 61 de aur, 84 de argint și 77 de bronz. 

Dar care au fost cei mai buni dintre cei buni?

Alegerea a căzut în sarcina celor 33 de federații naționale , a 16 reporteri media și a susținătorilor. Aceștia din urmă au votat prin SMS, ceea ce a dus la nemulțumirea unor antrenori pe considerentul că SMS -urile sunt extrem de subiective. Selecția inițială a fost realizată de Ministerul Educației, Științei, Culturii și Sportului și a cuprins un număr de 25 de sportivi. Aceștia au fost:

Lupte . Arthur Alexanyan, Karen Aslanyan, Slavik Galstyan, Karapet Zalian, Arsen Julfalakyan, Arsen Harutyunyan.

Haltere . Ruben Alexanyan, Samvel Gasparyan, David Hovhannisyan, Simon Martirosyan, Gor Minasyan, Hakob Mkrtchyan.

Fotbal . Henrikh Mkhitaryan.

Box . Hovhannes Bachkov, Arthur Hovhannisyan.

Gimnastica . Arthur Avetisyan, Arthur Davtyan, Vahagn Davtyan.

Sambo . David Grigoryan, Tigran Kirakosyan, Arsen Ghazaryan, Maxim Manukyan, Grigor Mkhitaryan, Vahagn Zalyan.

Wushu . Arsen Baghryan.

A surprins faptul că nu a fost selectat nici un jucător de șah, deși este considerat în Armenia un sport național iar principalul jucător de șah, Levon Aronian este situat pe poziția a șasea în ierarhia mondială.

În urma votului au fost aleși primii zece sportivi ai Armeniei în anul 2019. Nu s-a întocmit un clasament pe baza obțiunilor exprimate și a fost prezentat doar un top aleatoriu fără a se menționa numărul voturilor. Deci, practic nu s-a mai făcut nicio diferențiere între sportivi.

Cei zece sunt: Artur Avetisyan, Hovhannes Bachkov, Slavik Galstyan, Artur Aleksanyan, Ruben Aleksanyan, Tigran Kirakosyan, Arsen Harutyunyan, Hakob Mkrtchyan, Gor Minasyan si Simon Martirosyan.

Rezultatele obținute de cei 10 în anul 2019.

Artur Avetisyan (gimnastică) este campion mondial la Jocurile Mondiale Universitare desfăsurate la Napoli.

Hovhannes Bachkov (box) este campion european la Minsk la categoria 64 kilograme și medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de la Ekaterinburg.

Slavik Galstyan (lupte greco-romane) medaliat cu bronz la Campionatul Mondial desfăsurat la Nur-Sultan la categoria 63 kilograme.

Artur Aleksanyan (lupte greco-romane) medaliat cu argint la Campionatul Mondial desfășurat la Nur-Sultan la categoria 97 kilograme.

Ruben Aleksanyan (haltere) medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de la Pattaya la total și ridicat la categoria+109 kilograme și medaliat cu argint la ridicat si cu bronz la total la Campionatele europene de la Batumi.

Tigran Kirakosyan (sambo) este campionul european al categoriei 52 kilograme la Campionatul european de la Gijon.

Arsen Harutyunyan (lupte libere) este campion european la categoria 61 de kilograme la campionatul desfăsurat la București.

Hakob Mkrtchyan (haltere) medaliat cu aur la Campionatul Mondial de la Pattaya la total și cu argint la ridicat la categoria 89 kilograme.Medaliat cu aur la total și ridicat la Campionatele europene de la Batumi.

Gor Minasyan (haltere) medaliat cu argint la Campionatul Mondial de la Pattaya la total , smuls și ridicat la categoria+109 kilograme.

Simon Martirosyan (haltere) medaliat cu aur la Campionatul Mondial de la Pattaya la total , smuls și ridicat la categoria 109 kilograme și de asemenea campion european la toate trei categoriile la Batumi.

Au mai obținut rezultate notabile în 2019 și sportivii: Arthur Hovhannisyan, campion european la box categoria 49 kilograme;  Gabriel Sargsyan campion european la șah rapid; Samvel Gasparyan vicecampion european la haltere; Zaven Andriasyan vicecampion european la șah blitz; Vahagn Davtyan medaliat cu bronz la europenele de gimnastică; Karen Aslanyan medaliat cu bronz la campionatele europene de haltere; Gor Nersesyan și Karen Tonakanyan medaliați cu bronz la campionatele europene de box .

Gabriel Antonie LAZAROVICI

SURSE: www.armtimes.com; https://armenpress.am/; www.tert.am; https://sport.news.am.

  •  
  •  

One Response to ARMENIA / Primii zece sportivi în 2019

  1. Pingback: Primii zece sportivi armeni in 2019