Redactor

ARMENIA / Primele măsuri de relaxare : decizii corecte?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Anunțul începerii revenirii la normalitate a venit vineri, 1 mai, chiar dacă numărul de cazuri de infecție cu Covid-19 a continuat să crească, ajungând la 2148 în total, doar în ultimele două zile fiind depistate 216 cazuri noi . Ieșirea din izolare și ridicarea stării de urgență sunt încă fixate pentru 15 mai, cu toate acestea, începând de astăzi, luni 4 mai, cafenelele și restaurantele care au terase au primit dreptul de a-și relua activitățile, idem pentru multe companii. Mai îngrijorător este că magazinele de vânzare cu amănuntul, cu spații care sunt adesea limitate, se pot redeschide, la fel și saloanele de coafură. Doar marile centre comerciale rămân cu ușile închise.

Controalele privind deplasarea, cu autorizațiile de ieșire, sunt de asemenea suspendate, o confirmare în plus că ceea ce am văzut săptămâna trecută și anume din ce în ce mai multă aglomerație pe străzile Capitalei, copii și mamele lor în parcuri și, traficul de vehicule aproape normal către provincii, acum devine legal. Pe de altă parte, transportul public rămâne suspendat.

Guvernul a dat instrucțiuni companiilor – distanțare și mască – și, în acest weekend, restaurantele care au pregătit terasele, curățând mobilierul cu jeturi de apă s-au confruntat, totuși, cu o dificultate evidentă: punerea de mese și scaune la o distanță rezonabilă pe terase, ceea ce influențează profitabilitatea spațiului.

Cu o zi înainte de acest anunț, joia trecută, vicepremierul Tigran Avinyan, care conduce și Centrul Național Operațional anti-Covid a avertizat totuși că această redeschidere parțială va fi blocată dacă apar „consecințe periculoase” în zilele sau săptămâni ce vor urma. Câte cazuri noi înseamnă „consecințe periculoase”? Nu a fost specificat …

Reținem, că școlile și universitățile rămân în continuare închise.

Text : Laurence Ritter / Photos : Max Sivaslian

adaptare după armenews