Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA | Prim-ministrul Nikol Pașinian își apără concesiile, în discuțiile despre Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prim-ministrul Nikol Pașinian a reafirmat miercuri (13 aprilie) că guvernul său este gata să recunoască în mod oficial integritatea teritorială a Azerbaidjanului și a spus că Armenia se află sub presiune internațională pentru a-și reduce cererile privind statutul Karabakhului.

„Astăzi, comunitatea internațională ne spune clar că a fi singura țară din lume care nu recunoaște, bilateral, integritatea teritorială a Azerbaidjanului, un aliat al Turciei, este foarte periculos nu numai pentru Arțakh (Karabakh), ci și pentru Armenia”, a spus Pașinian. în fața parlamentului armean.

„Astăzi, comunitatea internațională ne spune din nou: „Coborâți puțin ștacheta cu privire la chestiunea statutului Nagorno-Karabakh-ului și vom asigura o mare stabilitate internațională în privința Armeniei și Arțakh-ului. Sau, spune comunitatea internațională, nu vă puneți speranțele în noi. Nu pentru că nu vrem să vă ajutăm, ci pentru că nu vă putem ajuta”, a spus el în discursul său de o oră.

Domnul Pașinian a spus că, prin urmare, dorește să semneze un tratat de pace cu Azerbaidjan „cât mai curând posibil”. El a reiterat că propunerile venite de la Baku pentru un astfel de acord, inclusiv recunoașterea reciprocă a integrității teritoriale a celuilalt, sunt acceptabile pentru Erevan. Și a adăugat, din nou, că o „clarificare a statutului final al Nagorno-Karabakh-ului” trebuie să fie, de asemenea, pe ordinea de zi a viitoarelor discuții armeano-azere asupra tratatului.

Domnul Pașinian nu a spus în mod explicit dacă administrația sa este, de asemenea, pregătită să recunoască oficial suveranitatea azeră asupra Karabakh-ului. El a menționat doar că Erevanul va pune accent pe „garanțiile de securitate pentru armenii din Karabakh și drepturile și libertățile acestora. »

Liderii opoziției armene au condamnat cu fermitate remarcile prim-ministrului. Ishkhan Saghatelian, un membru important al alianței de opoziție Hayastan, a declarat că Pașinian și-a exprimat deschis intenția de a readuce Karabakh-ul sub controlul Azerbaidjanului.

„Înseamnă că în cele din urmă vom pierde Arțakh-ul, deoarece Arțakh va rămâne fără armeni dacă mergem pe această cale”, a declarat el postului RFE/RL. „Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi”.

Saghatelian a spus că schimbarea de regim în Armenia este singura modalitate de a preveni un astfel de scenariu.

Alianța Hayastan și celălalt bloc parlamentar de opoziție, Am onoarea [de a servi țara], au adunat împreună mii de susținători la Erevan pe 5 aprilie pentru a avertiza guvernul armean împotriva oricăror concesii majore către Baku. Ei au spus că intenționează să organizeze mai multe astfel de proteste în săptămânile următoare.

Premierul Pașinian și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, s-au întâlnit la Bruxelles pe 6 aprilie pentru discuții organizate de Charles Michel, cel mai înalt oficial al Uniunii Europene. Michel a calificat întâlnirea trilaterală drept „productivă”, spunând că cei doi lideri au convenit să se „îndrepte rapid” spre un acord de pace.

Președintele Aliyev a părut mulțumit de discuțiile de la Bruxelles când s-a adresat marți membrilor guvernului său. El a spus că i-a devenit clar că „Armenia renunță la pretențiile sale teritoriale” față de Azerbaidjan.

Aliyev a subliniat, de asemenea, faptul că declarația scrisă a lui Michel, publicată după discuții, nu a făcut nicio mențiune despre conflictul din Karabakh sau despre teritoriul populat de armeni în sine.

Președintele Azerbaidjanului susține în mod regulat că victoria țării sale în războiul din 2020 cu Armenia a pus capăt conflictului. Liderii armeni au contestat această afirmație până de curând.

Prim-ministru Pașinian nu a precizat dacă presiunea exercitată asupra părții armene a venit doar din Occident sau și din partea Rusiei.

De zeci de ani, Rusia, Statele Unite și Franța sunt co-președinți ai Grupului OSCE de la Minsk, însărcinat să negocieze o soluționare a conflictului din Karabakh. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat săptămâna trecută că Washingtonul și Parisul au încetat să mai coopereze cu Moscova în ceea ce privește disputa armeano-azeră din cauza războiului din Ucraina. Oficialii americani și francezi nu au dezmințit această afirmație.

Nikol Pașinian urmează să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin pe 19 aprilie, în timpul unei vizite oficiale la Moscova.

după RFE/RL