Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Președintele Armen Sarkissian solicită noi alegeri parlamentare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Președintele Armen Sarkissian a făcut apel luni seară, târziu pentru organizarea de noi alegeri parlamentare în Armenia, declarând că acestea sunt necesare pentru rezolvarea crizei politice declanșate de războiul din Nagorno-Karabakh.

Aceste alegeri ar „salva țara de la starea de bulversare” care a urmat războiului de șase săptămâni care a dus la pierderi teritoriale armene în Karabakh și în jurul acestuia, a spus Sarkisian într-o apariție televizată adresată națiunii.

El a îndemnat guvernul prim-ministrului Nikol Pashinyan și alianța „Pasul Meu” să prezinte o „foaie de parcurs” pentru un scrutin. Aceste alegeri ar trebui să fie organizate de un nou „guvern provizoriu de uniune națională”, a adăugat șeful statului.

Sarkisian, care dispune, ca președinte, de puteri limitate a declarat că propunerile sale reflectă opinia dominantă a liderilor partidelor politice și a personalităților publice cu care a avut consultări în ultimele zile.

Unele dintre aceste partide au organizat proteste la Erevan pentru a condamna modul în care Pashinyan a gestionat războiul și au cerut demisia acestuia. Premierul le-a respins cererile. El nu a spus încă, în mod public, dacă acceptă să convoace alegeri generale anticipate, cerute de adversarii săi politici.