Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Președintele Armen Sarkissian a demis șase miniștri

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Preşedintele armean Armen Sarkissian a demis miercuri şase miniştri ale căror partide au susţinut cu o zi înainte adoptarea unor amendamente care ar face mai dificilă convocarea de alegeri anticipate dorite de premierul Nikol Pașinian, relatează AFP.

Marţi seara, mii de susţinători ai premierului Nikol Pașinian s-au adunat în faţa Parlamentului de la Erevan pentru a încerca să împiedice adoptarea acestor amendamente susţinute de aliaţii fostului preşedinte Serj Sargsyan (fără legătură de rudenie cu Armen Sarkissian), înlăturat de la putere în luna aprilie.

Şeful statului i-a demis pe miniştrii energiei, economiei, transporturilor şi telecomunicaţiilor, agriculturii, situaţiilor de urgenţă şi sportului, potrivit unui comunicat al preşedinţiei armene.

Aceştia sunt membri ai două partide care s-au raliat premierului Pașinian după venirea acestuia la putere, dar care au votat în favoarea amendamentelor alături de Partidul Republican al fostului preşedinte Serj Sargsyan.

Nikol Pașinian a preluat puterea  în luna mai după câteva săptămâni de ample demonstraţii antiguvernamentale, însă el nu controlează Parlamentul, care se află încă în mare parte în mâinile Partidului Republican, motiv pentru care doreşte organizarea de alegeri anticipate.

Una dintre modalităţile pentru a realiza acest lucru ar fi să-şi prezinte demisia, caz în care Parlamentul ar vota pentru alegerea unui nou prim-ministru. Conform legii armene, două eşecuri ar conduce automat la alegeri parlamentare anticipate.

Pașinian a negociat cu deputaţii pentru a pune în aplicare acest scenariu, însă Parlamentul a aprobat marţi seara în cadrul unei şedinţe extraordinare amendamente care fac mai dificil acest lucru.

Acest vot a fost opera forţelor “contrarevoluţionare”, a denunţat premierul Pașinian.

Viitoarele alegeri parlamentare sunt programate pentru 2022. Amendamentele votate marţi trebuie aprobate de preşedintele Armen Sarkissian pentru a putea intra în vigoare.

AGERPRES