Elena Chobanyan

ARMENIA / Premiile anuale ale Observatorului astronomic de la Byurakan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În 19 decembrie la Observatorul astronomic de la Byurakan, care poartă numele  renumitului astrofizician Victor Ambartsumian a avut loc ședința anuală de bilanț a cercet[torilor ştiinţifici, unde au fost invitate și personalități din diferite instituții științifice, inclusiv președintele Academiei Naționale de Științe, Radik Martirosyan, Academicianul-secretar al catedrei de Fizică și Astrofizică al Academiei Naționale de Științe, Radik Kostanyan, Secretarul științific al departamentului, Narine Davidyan, directorul institutului de studii fizice al Academiei Naționale de Științe, Aram Papoyan, Directorul institutului de radiofizică și electronică al Academiei Naționale de Științe, Tigran Zakaryan și alții.

În cadrul adunării au fost discutate activitățile  elaborate în anul 2019 la Byurakan iar directorul Areg Mickaelian a prezentat  raportul anual cu privire la rezultatele științifice și lucrările realizate în toate structurile observatorului.

Raportul a fost urmat de un seminar dedicat celei de-a 90-a aniversări a renumitei astronom  Elma Parsamyan care a primit, de asemenea, o scrisoare de recunoștință din partea cercetătorilor Institutului de radiofizică și electronică al Academiei Naționale de Științe, iar Areg Mickaelian, a făcut un raport despre activitățile Elmei Parsamyan și despre moștenirea lăsată de aceasta.

După seminar au
fost acordate, pentru anul 2019, o serie de premii din partea Societății
Astronomice Armene,  certificate internaționale
pentru programul de formare a cadrelor și, în sfârșit, premiile anuale în
domeniul jurnalismul ştiinţific.

La concursul pentru  Premiile în domeniul jurnalismului cu tema astronomia pe 2019 au participat reprezentanți ai mass-media  din Armenia și străinătate. Premiile au fost acordate la trei categorii: “cel mai bun autor pentru un articol tipărit sau online” a primit Grigor Emin-Teryan,  “cel mai bun autor de audio/video” a fost acordat Elenei Chobanyan și titlul de “cea mai activă jurnalistă a anului” a fost acordat jurnalistelor Ani Karapetyan şi Marie Tarian. Academia Națională de Științe a Republicii Armenia şi Observatorul de la Byurakan, fiind inițiatorii jurnalismului științific din Armenia, organizează în mod regulat astfel de concursuri cu scopul de a promova dezvoltarea jurnalismului științific și de a încuraja jurnaliștii care lucrează în acest domeniu.

Premiul anual
pentru anul 2019 al Societății Astronomice din Armenia a fost acordat cercetătoarei
junior de la Observatorul Byurakan, Naira Azatyan, pentru munca ei activă și plină
de rezultate, ea fiind la al doilea premiul de acest fel. Studenții care
activează în cadrul  Observatorul
Byurakan, Gor Mikaelyan și Arus Harutyunyan au primit certificarea
internațională a Programului de formare a profesorilor, ce are ca scop predarea
astronomiei prin metode inovatoare.

Sperăm ca în 2020 ştiinţa şi, în acest context, astronomia împreună cu Observatorul de la Byurakan se va dezvolta mai mult şi  va obține noi succese nu doar în Armeniei.

Elena C.