Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA | Potrivit Ministerului de Externe de la Erevan, declarațiile Azerbaidjanului, care încearcă să schimbe unilateral regimul juridic definit de Declarația tripartită privind coridorul Lacin, sunt inadmisibile

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia a cerut comunității internaționale să ia măsuri pentru a pune capăt atitudinii și acțiunilor agresive ale Azerbaidjanului și să pună în aplicare mecanismele internaționale necesare.
Declarațiile Azerbaidjanului, care încearcă să schimbe unilateral regimul juridic definit de Declarația tripartită privind Coridorul Lacin [ care leagă Armenia de Nagorno-Karabakh ], sunt inadmisibile potrivit Ministerului de Externe armean.

Mai jos redăm declarația Ministerului de Externe armean:

„La 3 august, forțele armate azere au încălcat din nou acordul dintre liderii armeni, ruși și azeri privind încetarea focului în zona de conflict Nagorno-Karabakh cu Declarația tripartită din 9 noiembrie 2020. A fost efectuată o agresiune în zona ​​de responsabilitate a trupelor ruse de menținere a păcii, în urma căreia au fost victime și răniți.

În ciuda pașilor făcuți de partea armeană pentru a obține stabilitatea și pacea în regiune, Azerbaidjanul continuă politica planificată de terorizare a populației din Nagorno-Karabakh, supunând-o unei curățări etnice și ocuparea târâtoare a Nagorno-Karabakhului.

Reamintim că astfel de agresiuni și încălcarea încetării focului au avut loc prin înaintarea ilegală a forțelor armate azere către satul Parukh pe 24 martie a acestui an, atacul asupra satelor Khtsaberd și Hin Tagher din 11 decembrie 2020, care sunt situat, de asemenea, în Nagorno-Karabakh și în zona de responsabilitate a trupelor ruse de menținere a păcii.

Considerăm inadmisibile declarațiile făcute de partea azeră, prin care se încearcă modificarea unilaterală a regimului juridic a coridorului Lacin definit la punctul 6 din declarația tripartită și reafirmăm că traseul care trece prin Lacin poate fi modificat doar conform planului aprobat de semnatarii declaraţiei.

După cum indică clar declarația din 9 noiembrie, cu acordul părților (adică Federația Rusă, Republica Armenia și Republica Azerbaidjan), proiectul de construcție a unei noi rute de circulație prin coridorul Lacin, care leagă Armenia de Nagorno -Karabakh, se va decide în termen de trei ani, cu continuarea redistribuirii trupelor ruse de menținere a păcii, cele responsabile cu întreținerea drumurilor.

Subliniem că până în prezent nu a fost aprobat un astfel de plan în format trilateral și facem apel la toate părțile la declarația trilaterală să-și respecte angajamentele, să depună eforturi imediate pentru implementarea condițiilor stabilite prin declarația din 9 noiembrie, inclusiv menținerea regimul de încetare a focului, deschiderea comunicațiilor regionale, în direcția întoarcerii prizonierilor de război, ostaticilor, altor deținuți.

Considerăm că este necesar să remarcăm încă o dată că Republica Armenia și-a îndeplinit toate obligațiile. Motivul nerespectării unui număr de puncte din Declarația tripartită din 9 noiembrie este interpretarea arbitrară a acestora de către Azerbaidjan, continuarea retoricii și acțiunilor agresive.

Republica Armenia, reafirmându-și încă o dată angajamentul față de programul de stabilire a păcii și stabilității în regiune, solicită comunității internaționale să ia măsuri pentru a pune capăt atitudinii și acțiunilor agresive ale Azerbaidjanului și să lanseze mecanismele internaționale necesare pentru acest scop.”