Mihai Stepan Cazazian

Armenia poate fi un nou Silicon Valley

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Centrul Tumo din Erevan

Ca fost centru industrial al URSS, Armenia se întoarce spre sectorul tehnologiei de ultimă oră. O forță de muncă cu înaltă calificare, combinată cu inițiative private și publice, contribuie la transformarea acestei mici țări caucaziene într-o națiune competitivă.

“Cribby” este un leagăn  inteligent. Urmărește copilul printr-o cameră video, fixează o imagine sau nivelul luminii în cameră și monitorizează fluxul de aer. Obiectul putea fi realizat direct în Silicon Valley. Nu este așa: leagănul a fost proiectat în Armenia. Și această inovație nu este un caz izolat.

Un alt exemplu este PicsArt. Specializată în software de editare și partajare a fotografiilor, compania a fost lansată în Armenia în 2011. Aplicația sa a fost descărcată de 250 de milioane de ori și este utilizată de peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume. În 2015, revista Forbes a numit-o chiar “cea mai promițătoare lansare a anului”, când compania a decis să deschidă un birou în San Francisco. Investitorii au înțeles valoarea dezvoltării tehnologiilor avansate într-o țară în continuă schimbare. Armenia are argumente în favoarea sa: țara a experimentat deja o industrie foarte prosperă în perioada sovietică. Specializată apoi, în principal, în industria militară, a furnizat între 25% și 30% din echipamentele informatice destinate industriei spațiale sovietice.

“Cribby” leagănul  inteligent

Ingineri foarte calificați

Înarmată cu acest know-how industrial, țara încearcă acum să diversifice și să dezvolte o economie până acum dependentă de resursele naturale și o forță de muncă ieftină. Sectorul privat sprijină formarea unei noi generații de ingineri de înaltă calificare. Synopsys, lider în domeniul software-ului și componentelor electronice a dezvoltat, începând cu 2004, un parteneriat cu mai multe universități din Armenia. Obiectivul: de a oferi cursuri studenților și apoi de a angaja absolvenții.

 

 

 

 

 

Gigantul Microsoft oferă, de asemenea, cursuri la centrul său de inovații din Erevan. De asemenea, în capitala se află centrul Tumo care oferă cursuri de informatică, gratuite, tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Elevii pot alege între jocuri video, robotică, video și muzică.

La rândul său, guvernul a declarat sectorul IT ca o prioritate de la începutul anilor 2000. El încurajează în mod special înființarea acestor companii printr-o politică fiscală avantajoasă. Start-up-uri  cu mai puțin de 30 de angajați și  sediul central în Armenia se bucură de anumite avantaje fiscale printr-o lege adoptată în decembrie 2014. În capitală, două zone economice libere permit unor companii să fie scutite de TVA, taxe de proprietate sau taxe vamale.

Un argument care favorizează investițiile străine în Armenia. Sectorul tehnologiei informației a crescut în medie cu 22% pe an între 2008 și 2014. Potrivit guvernului, cele 450 de companii instalate în Armenia au generat o cifră de afaceri totală de 560 de milioane în 2015.

Rămâne o provocare, totuși, pentru Armenia : exodul de creiere. Mulți oameni de știință decid să plece peste hotare – în special în Statele Unite – pentru a avea condiții mai bune de trai. Lipsa forței de muncă începe să fie simțită. Ar fi nevoie de 1000 de specialiști în domeniu, suplimentari, în fiecare an.

 

Emilie Salabelle și Chloé Tixier

papiers-armenie.fr