Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Partidul Republican nu v-a prezenta un candidat la funcția de prim-ministru

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Partidul Republican de guvernământ (HHK)  cedând  la presiunile  liderului opoziției Nikol Pashinyan, a anunțat sâmbătă că nu-l  va nominaliza pe Karen Karapetian sau orice alt candidat pentru funcția de prim-ministrul  al țării.

Parlamentul armean urmează să aleagă următorul prim-ministru pe 1 mai, la o săptămână după demisia primului-ministru Serj Sargsyan, în urma protestelor masive de stradă organizate de Pashinyan.

“Nu vom propune un candidat”, a declarat purtătorul de cuvânt al HHK, Eduard Sharmazanov, într-o conferință de presă. Pentru cine vom vota? Depinde de cine va fi candidat și de programele pe care le vor propune “, a adăugat el.

Sharmazanov a atribuit această decizie “noilor realități politice”. El a asigurat că HHK dorește  să evite o instabilitate de lungă durată  în Armenia, care ar putea avea  grave  consecințe la adresa securității sale naționale.

Până în prezent, doar Pashinyan și-a exprimat intenția de a candida la  funcția de prim-ministru. HHK deține 58 de locuri în parlamentul armean care numără 105 membri.

 

La rândul său  președintele Armen Sarkissian a continuat  consultările  cu diferiți actori politici. Sarkissian s-a întâlnit  cu Nikol Pashinyan și a continuat discuții similare cu Serj Sargsyan și cu premierul interimar Karapetian.

Biroul de presă prezidențial a calificat  întâlnirile ca fiind “constructive”. “Președintele Republicii speră că, prin eforturi comune, va fi posibilă găsirea unei soluții reciproc acceptabile”.