Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA | Partidul lui Pașinian confirmă că-l propune, ca Președinte al Republicii, pe Vahagn Khachatrian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prim-ministrul Nikol Pașinian și echipa sa au confirmat marți (1 februarie) decizia de a-l propune pe actualul ministru al Industriei de Înaltă Tehnologie, Vahagn Khachatrian, în funcția de președinte al Armeniei. Conform Constituției, președintele este ale de Adunarea Națională ( Parlamentul de la Erevan).

Partidul Contractul Civil al premierului Pașinian a anunțat mutarea la câteva ore după ce președintele Adunării Naționale, Alen Simonian, a acceptat oficial demisia președintelui Armen Sarkissian și și-a asumat interimatul.

Atribuțiile lui Simonian vor fi, în mare parte, ceremoniale de Președinte al Armeniei până când Adunarea Națională va alege un nou șef de stat. Votul este de așteptat să aibă loc la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie.

Armen Sarkissian și-a anunțat demisia neașteptată pe 23 ianuarie, invocând lipsa puterilor constituționale conferite președinției.

Vahagn Khachatrian a confirmat că i s-a oferit postul și s-a întâlnit marți cu parlamentarii partidului de guvernământ.

Liderul parlamentar al Contractului Civil, Hayk Konjorian a spus că istoricul domnului Khachatrian și „prudența politică” îl fac un bun candidat pentru postul respectiv.

Domnul Khachatrian, în vârstă de 62 de ani, este un economist care a fost primar al Erevanului între 1992 și 1996, sub fostul președinte Levon Ter-Petrosian. A fost un aliat politic ferm al lui Ter-Petrosian până când a fost de acord să se alăture guvernului Pașinian în august anul trecut.

Partidul lui Pașinian deține 71 din cele 107 locuri în Adunarea Națională, ceea ce îl pune în situația de a-l putea instala pe Vahagn Khachatrian, fără sprijinul opoziției, în funcția de Președinte al Armeniei.

RFE/RL