Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind confiscarea bunurilor dobândite ilegal

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Parlamentul armean a adoptat joi un proiect de lege, la a doua lectură și ultima care permite autorităților să confiște proprietățile private și alte bunuri considerate a fi fost dobândite în mod ilegal.

La sfârșitul anului trecut pachetul legislativ propus de Guvern permitea procurorilor să investigheze persoanele fizice, dacă au „motive suficiente pentru a le suspecta” că valoarea de piață a activelor lor depășește „venitul legal” de cel puțin 50 de milioane de drame (103.000 USD).

Dacă procurorii găsesc astfel de discrepanțe, aceștia pot cere instanțelor să naționalizeze aceste bunuri chiar dacă proprietarii lor nu sunt găsiți vinovați de corupție sau alte infracțiuni. Dacă vor dori să le păstreze, vor trebui să dovedească legalitatea bunurilor lor.

Vorbind în timpul unei dezbateri parlamentare miercuri, ministrul Justiției, Rustam Badasian, a subliniat că oficialii de stat actuali și foști vor fi principalele ținte a ceea ce guvernul prezintă a fi o măsură importantă anticorupție. Dar el a reiterat că această măsură va viza și alte persoane, acuzate sau suspectate de practici corupte.

“Este un instrument care permite restituirea către stat a averilor acumulate ilegal, adesea prin mecanisme de corupție și ascunse în mod inteligent de către persoanele care au abuzat de poziția lor”, a declarat Lilit Makunts, liderul parlamentar al Blocul „Pasul meu” al premierului Nikol Pashinyan.