Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Parlamentul a adoptat planul “revoluției economice”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Parlamentul armean a adoptat un plan pe cinci ani, propus de guvern, pentru a revigora economia armeană, cea mai urgentă problemă din țară. Deși  proiectul a fost vehement criticat el a fost adoptat  fără sprijinul celor două partide de opoziție din Parlament.

“Revoluția economică a început”, a declarat prim-ministrul  Nikol Pashinyan, care a prezentat programul în parlament pe 12 februarie. “Anunțăm începutul revoluției economice naționale din Republica Armenia. Poporul armean a câștigat în lupta împotriva corupției, a impunității și a gestiunii clanurilor, iar poporul armean va avea ca prioritate  lupta împotriva sărăciei și a șomajului. “

Planul guvernamental de 62 de pagini promite o “reducere semnificativă” a sărăciei extreme din Armenia și o “reducere semnificativă a șomajului, până în 2023”. Întreprinderile foarte mici vor  fi scutite de taxe iar salariile din sectorul public vor crește. Planul prevede  anumite obiective specifice: PIB-ul ar crește cu 5% pe an, exporturile ar depăși 40% din PIB până în 2024, iar energia solară ar reprezenta 10% din consumul total al țării până în 2022.
Cu toate acestea, mulți au criticat planul pentru generozitatea sa în cuvinte, dar nu minuțios în detalii.

„Pentru mine, acesta [planul] este o conversație între prim-ministru și cetățeni, sau mesajul său către guvern, dar nu un program  măsurabil  prin care guvernul poate fi tras la răspundere“, a declarat Mane Tandilyan, deputat  al partidului Armenia Luminoasă , în cadrul sesiunii  parlamentare din 14 februarie.

Alții au criticat planul pentru lipsa de ambiție. “Acest plan nu este revoluționar”, a declarat Gagik Tsarukyan, președintele partidului Armenia Prosperă. “Dacă acest plan nu se schimbă, nu putem vota  pentru. Dar el a recunoscut: “Nu resping că există două sau trei obiective  care vor crea schimbări pozitive în viața oamenilor. “

În 14 februarie, planul
a fost adoptat cu 82 de voturi pentru și
37 voturi contra. Deși votul
individual al deputaților nu a fost dezvăluit, cifrele sugerează că toți sau
aproape toți deputații din  Alianța „Pasul meu”au votat pentru plan, spre deosebire de partidele din  opoziție.