Mihai Stepan Cazazian

Armenia onorează cu o monedă aniversară împlinirea a 300 de ani de la sosirea călugărilor mekhitariști pe insula San-Lazzaro

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Banca Centrală a Armeniei a emis pe 16 ianuarie o medalie aniversară cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea Congregației catolice mekhitariste la Veneția și instalarea lor pe insula San-Lazzaro (Sfântul Lazăr) în anul 1717, Mekhitar fiind recunoscut de Vatican ca șef al ordinului religios al armenilor catolici. În anul 1732 o școală a fost fondată în San-Lazzaro și o tipografie în 1789. Călugării mekhitariști au difuzat în întreaga lume numeroase cărți și reviste despre Armenia și poporul armean. Insula San Lazzaro rămâne unul din centrele cele mai importante de răspândide a culturii  armene.

Moneda din argint, cu o valoare nominală de 1000 de drami are, pe o parte, gravată insula Sfântul Lazăr cu însemnele orașului Veneția și inscripții în armeană și italiană. Pe cealaltă parte este reprezentat turnul clopotniței bisericii Sfântul Lazăr și statuia părintelui Mekhitar din Sebastia.