Mihai Stepan Cazazian

Armenia oferă ajutor Libanului, după explozia din Beirut

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia și-a declarat disponibilitatea de a trimite ajutor umanitar în Liban în urma exploziei devastatoare de la Beirut, care a ucis cel puțin 100 de persoane, inclusiv 11 armeni, și au rănit alte mii.

Primul ministru Nikol Pachinyan a făcut oferta președintelui libanez Michel Aoun printr-un apel telefonic.

Pachinyan a scris pe pagina sa de Twitter, marți seară după aflarea veștii despre explozia de la depozitul din portul Beirut : „ Împărtășim solidaritatea și sprijinul pentru poporul frate din Liban”.

“Armenia este gata să ofere asistență urgentă Libanului și oamenilor săi”, a spus, la rândul său ministrul de externe Zohrab Mnatsakanian adăugând că ”Gloria Beirutului va fi restaurată pentru totdeauna. “

Ministerul armean de externe a anunțat separat că a înființat un grup de lucru care „va coordona furnizarea de asistență Libanului împreună cu o agenție libaneză de criză”.

“Ambasada Armeniei în Liban este în contact permanent cu organismele libaneze oficiale pentru a evalua în comun nevoile părții libaneze și sfera de asistență”, a declarat Anna Naghdalian, purtătorul de cuvânt al ministerului care a menționat că explozia a cauzat „un dezastru la scară largă” în cartierele populate de armeni din Beirut. S-a menționat că principala catedrală locală a Bisericii Apostolice Armene a suferit pagube.

Președintele Armeniei, Armen Sarkissian a telefonat Catolicosului Aram I cu sediul în Liban, a doua figură din ierarhia mondială a Bisericii Apostolice Armene, pentru a se informa cu privire la daunele și situația comunității libanezo-armene. Armen Sarkissian și-a exprimat „disponibilitatea de a ajuta” comunitatea, potrivit biroului de presă prezidențial.