Andreea Barbu

ARMENIA / Noi construcţii ecleziastice în Erevan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1 Saint_Gregory_Cathedral_of_Yerevan-Yerevan

Catedrala Sfântul Grigore Luminătorul

Discrete, retrase şi puţine erau bisericile în capitala Armeniei în perioada sovietică. Chiar şi aşa, în mod tragic, patru dintre bisericile apostolice au fost demolate, începând cu anii douăzeci ai secolului trecut pentru a permite realizarea altor obiective care au condus la modernizarea oraşului. Alexander Tamanyan a promis să reconstruiască capela Gethsemane, în acest scop fiind păstrate şi materialele rezultate în urma demolării, dar acest lucru nu a mai fost posibil. Astăzi doar o cruce din piatră ridicată în 2007 mai aminteşte de această biserică. Pe strada Abovyan, două lăcaşe de cult foarte vechi au dispărut, făcând loc cinematografului Moscova şi Institutului de Limbi Străine. Este vorba de Biserica având hramul Sfinţilor Petru şi Pavel, ridicată în secolul al cincilea şi biserica cu hramul Sfânta Maria. Şcoala situată pe strada Amiryan la numărul 9, purtând numele cunoscutului poet Eghişe Charenţ a luat locul bisericii care a avut hramul Sfântul Grigore Luminatorul, demolată în 1949 deşi fusese construită în anul 1900. În mod paradoxal, în locul Catedralei Ruse Sfântul Nicolae distrusă în 1931 a fost amenajată piaţa publcă Şahumyan.

P1020621-800x600-90-5De fapt, tehnici de supravieţuire şi adaptare au existat în toate republicile sovietice. Schimbarea registrelor a generat şi dorinţa firească de a contracara briza trecutului recent şi de a ridica biserici şi catedrale atât în cartierele noi ale Erevanului, cât şi în zona centrală. Pentru prezentul nostru construcţia lăcaşurilor de cult înseamnă intrarea în normalitate, în firescul vieţii cotidiene. Relevanţa universală a acestor construcţii este incontestabilă, dincolo de marca identitară căreia i se adaugă rafinamentul şi nuanţele modernităţii. Privitorul familiarizat cu arhitectura armeană va remarca la aceste edificii prezenţa elementelor tradiţionale, dar şi originalitatea interpretărilor.

Două dintre cele aproape douăzeci de biserici construite după 1992 se află în centrul Erevanului. Catedrala Sfântul Grigore Luminatorul situată pe strada Ervand Kochar poate fi zărită din multe puncte ale oraşului, fiind socotită una dintre cele mai mari construcţii religioase din Caucazul de Sud. Având o suprafaţă de 3822 metri pătraţi, magnificul edificiu a fost ridicat pentru a celebra cei 1700 de ani de creştinism în Armenia, la iniţiativa Catolicosului Vasgen I. Proiectul întregului complex a fost semnat de arhitectul Stepan Kurkchyan, lucrările începute în aprilie 1997 fiind finalizate în 2001şi sponsorizate în mare parte de fraţii Louise Simone şi Richard Alexander Manukyan.

Cea mai mare catedrală a armenilor este constuită din beton, având faţada din tuf portocaliu adus din Ani. Neobişnuit pentru spaţiul construit al Erevanului datorită dimensiunilor sale, edificiul este alcătuit din biserica principală cu 1700 de locuri şi două capele având 150 de locuri. În perioada medievală, în bisericile armeneşti nu erau locuri pentru credincioşi de aceea pare astăzi improprie prezenţa atâtor locuri. Aici au fost aduse şi moaştele Sfântului Grigore Luminatorul din Italia, de la Neapole. Monumentala catedrală are un impact copleşitor asupra privitorului, în incinta sa aflându-se şi o orgă.

În permanenţă pot fi întâlniţi în catedrală numeroşi turişti de toate vârstele ca şi credincioşi veniţi să-l cinstească pe sfântul care de-a lungul existenţei sale a răbdat multe.

4 saint anna panorama

Biserica Sfânta Ana (panoramă)

St-Anna-9

În centrul Erevanului, se află şi biserica Sfânta Ana. În perioada 2011-2015, edificiul realizat după proiectul arhitectului Vahagn Movsisyan a fost sponsorizat de soţii Hrayr şi Ana Hovnanyan din SUA. Reşedinţa pontificală, situată în apropiere, pe strada Abovyan  la numărul cincisprezece a fost inaugurată la cinci iulie 2014. Faima acestui complex nu s-a lăsat aşteptată, existând mereu în preajmă enoriaşi şi vizitatori dornici să cunoască istoria locului.

Andreea BARBU

Notă

În următorul număr, vor fi prezentate date şi informaţii privind alte biserici nou construite în cele douăsprezece cartiere ale Erevanului.