ARMENIA / Noi construcţii ecleziastice în Erevan (2)
Uniformitatea impusă în anii opresivi ai comunismului se disipează cu trecerea timpului şi prin apariţia bisericilor având formă circulară, de cruce sau radială. Finanţarea şi gestionarea proiectelor susţinute de filantropi vizionari au generat schimbări importante în viaţa Erevanului. Evitându-se capcanele progresului, politicile publice au urmărit relaţia dintre realizările din domeniul arhitecturii, realitatea imediată şi cea internaţională.
În multe moduri, arhitecţii armeni au reuşit să combine rigoarea cu dominanta etnică, specificitatea locului cu modelele tradiţionale, virtuozitatea cu prezenţa elementelor inedite. În 1995 a fost finalizată prima construcţie ecleziastică, având formă radială, în cartierul Nork-Marash, pe strada Armenak Armenakyan la numărul 225. Cutremurul din 1679 distrusese biserica existentă, iar de sărbătoarea Sfintei Marii veneau aici în pelerinaj cei din localităţile apropiate. Costurile lăcaşului de cult au fost suportate de enoriaşii din zonă. În 1998 a fost sfinţită o altă biserica închinată Maicii Domnului în cartierul Malatia-Sebastia, pe stradă Romanos Melikyan. Edificiul are formă radială şi a fost construit după planurile arhitectului Hrach Gasparyan.
Capela cu o singură turlă din cimitirul de la Yerablur, având hramul Sfinţilor Vartanant a fost la rândul său sfinţită în 1998. Simplitatea şi austeritatea liniilor ca şi lipsa ornamentelor de orice fel contribuie la unicitatea acestui monument.
Cartierul Malatia-Sebastia este renumit şi datorită bisericii Sfânta Treime ( Surp Yerrortutyun) care a fost construită după proiectul prolificului arhitect Baghdasar Arzumanyan, pe strada Raffi. Lucrările au demarat în martie 2001, iar splendidul edificiu a fost sfinţit de Catolicosul Karekin al II-lea la 20 noiembrie 2005. Având formă circulară, biserica a fost proiectată după modelul catedralei din Zvartnots, fiind sponsorizată de Louise Simone Manookyan din SUA.
Arhitectul Baghdasar Arzumanian este şi autorul proiectului bisericii cu hramul Sfântul Sarkis din cartierul Nor Nork. Construcţia structurii circulare a început în 1998 cu sponsorizarea lui Sarkis Gabrellian din New York. Pictura din altar îi aparţine celebrului Grigor Khanjian. Biserica situată pe strada Galshoyan a fost sfinţită în 1999.
O biserica de dimensiuni mici, în formă de cruce a fost construită pe strada Babajanian, în cartierul Avan, după proiectul arhitectului Grişa-Melik Sarkisian, în 2002. Un an mai târziu a fost finalizată şi biserica Sfinţilor Martiri din tuf gri, începută în 1996 în cartierul Davtashen, pe strada Sasna Tsrer, avându-l ca arhitect pe Levon Umedyan.
În cartierul Sengavit, pe strada Nerkin Charbakh, nefiind nicio biserică, municipalitatea a oferit un teren şi astfel a fost ridicată biserica Sfânta Cruce( Surp Khach ), în perioada 1996-2006 spre marea bucurie a enoriaşilor.
În 2014 în cartierul Nor Nork a fost sfinţită basilica Maicii Domnului, lângă parcul Fridjof Nansen, iar în 2015 a fost terminată biserica Sfinţilor Martiri din cartierul Nubarashen, operă a arhitectului Artak Ghulyan. Realizat din tuf cărămiziu, edificiul este bogat ornamentat cu sculpturi. De altfel, arhitectul Artak Ghulyan a semnat şi proiectul frumoasei biserici Surp Hovannes din oraşul Abovyan renumită pentru frescele şi sculpturile sale.
În 2012 a început şi construcţia celei de-a treia biserici ca mărime din Erevan, în cartierul Arabkir, pe bulevardul Komitas, de asemenea, operă a arhitectului Artak Ghulyan. În plus o serie de alte biserici vor fi ridicate în cartierele Arabkir, Erebuni şi Shengavit. Toate aceste mutaţii binefăcătoare pentru capitala Armeniei atestă faptul că procesul de înnoire al oraşului continuă cu succes.
Andreea BARBU