Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Nikol Pașinian spune că este pregătit să organizeze alegeri anticipate, în 2021

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prim-ministrul Nikol Pashinian a declarat vineri, 25 decembrie, că este pregătit să organizeze noi alegeri parlamentare anul viitor și s-a oferit să negocieze cu principalele grupuri politice armene în acest scop.

“Nu mă agăț de postul de prim-ministru, dar nici nu pot adopta o atitudine neglijentă față de putere și funcția de prim-ministru care mi-a fost încredințată de oameni”, a spus Pașinian într-o declarație postată pe Facebook. Soarta acestui post și viitorul conducerii politice a țării trebuie să fie decise de popor prin libera exprimare a voinței lor și mă consider un garant al acestei libere exprimări a voinței lor. Pot renunța la funcția de prim-ministru numai dacă oamenii decid”, a declarat el. ”Dacă oamenii își reafirmă încrederea, sunt gata să continui să conduc Republica Armenia în aceste vremuri dificile. Există o singură modalitate de a răspunde la aceste întrebări: prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate “. Pe această bază, invit forțele parlamentare și extraparlamentare interesate la consultări cu privire la organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 2021”, a concluzionat Pașinian.

Practic, toate partidele de opoziție armene îl consideră vinovat pe Pașinian pentru înfrângerea suferită de partea armeană, în ultimul război din Karabakh, împotriva Azerbaidjanului și i-au cerut demisia. Cererile lor au fost susținute de președintele Armen Sarkissian, de Biserica Apostolică Armeană și de numeroase personalități publice.

O coaliție de opoziție formată din mai mult de douăsprezece partide a organizat proteste anti-guvernamentale în Erevan și în alte părți ale țării pentru a-l obliga pe Pașinian să cedeze puterea unui guvern interimar. În schimb liderii acualului partid de guvernământ spun că numai acest guvern ar trebui să organizeze alegeri anticipate.

Citând ceea ce a descris ca fiind o participare redusă la protestele antiguvernamentale în curs, Pașinian a declarat vineri că această campanie a opoziției nu a câștigat sprijinul popular și se epuizează.

Premierul care este în dificultate a respins protestele pe care le consideră o revoltă a „elitelor” tradiționale ale țării care și-au pierdut „privilegiile” după venirea sa la putere în 2018.