Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Nikol Pașinian a demisionat din funcția de prim-ministru pentru a convoca alegeri parlamentare anticipate

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Erevan (AFP) – Premierul armean reformist  Nikol Pașinian și-a anunțat marți demisia într-o transmisie televizată, o decizie așteptată și care are ca scop intenția de a convoca alegeri parlamentare anticipate pe care le dorește organizate înainte de sfârșitul anului.

“Dragi și mândri oameni, de astăzi, mi-am dat demisia”, a spus  Pașinian, promițând să “garanteze libera exprimare a voinței oameni în alegerile parlamentare anticipate “. Această decizie face parte din strategia lui Pașinian, care dorește să lanseze reforme profunde în Armenia prin marginalizarea  vechii elite politice și prin lupta împotriva corupției. Scopul lui este să-și reia postul de prim-ministru, dar de data aceasta cu controlul Parlamentului.

Nikol Pașinian a venit la putere în luna mai după demonstrații antiguvernamentale masive, dar nu controlează Parlamentul, încă în mare parte dominat de  Partidul Republican al fostului președinte Serj Sargsyan, motiv pentru care dorește să organizeze alegeri anticipate.

După demisia sa, Parlamentul armean are două săptămâni pentru a-și alege un nou prim-ministru, potrivit Constituției. Dacă eșuează de două ori, Parlamentul este dizolvat și alegerile anticipate sunt automat convocate.

Partidul Republican, majoritar în Parlament, a afirmat că nu este împotriva alegerilor anticipate, dar nu dorește ca acestea să aibă loc înainte de luna mai sau iunie 2019, și nu în decembrie așa cum dorește Pașinian, pentru a avea timp să se pregătească pentru alegeri.

Dar, totuși Pașinian pare încrezător că fostul Partid Republican (HHK), care deține 50 de locuri din 105 membri ai legislativului, și celelalte forțe parlamentare nu vor încerca să-l  oprească prin alegerea unui alt prim-ministru.

Alte două partide parlamentare, Armenia Prosperă (BHK) și Dașnakțutyun, s-au angajat, de asemenea, să nu încerce să instaleze un alt prim-ministru. Aceștia au în Parlament 31 de mandate, respectiv 7.

Prin urmare, alegerile parlamentare anticipate sunt vitale pentru viitorul său politic. Observatorii cred că premierul popular și aliații săi vor reuși să impună alegerile anticipate în decembrie și printr-un efect al bulgărelui de zăpadă.

De altfel acest efect a fost probat pe 2 octombrie atunci când Pașinian a adunat zeci de mii de susținători, în fața Parlamentului din Erevan, imediat după ce deputații HHK, BHK și Dașnakțutyun au adoptat un proiect de lege care ar fi putut complica noile alegeri. Toate cele trei părți au încercat să amâne votul până în luna mai sau iunie. Ei și-au abandonat obiecțiile față de planurile lui Pașinian ca urmare a protestelor furioase.

Pașinian a intensificat eforturile de dizolvare a parlamentului după ce alianța sa a câștigat cu mai mult de 80% din voturi în alegerile municipale din Erevan din 23 septembrie.

Constituția permite Prim-ministrului și miniștrilor săi să își exercite funcțiile cel puțin până la sesiunea inaugurală a noului Parlament. Pașinian a subliniat acest fapt în discursul său televizat.