Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA | Legendarul chitarist BRIAN MAY de la trupa rock Queen va participa la festivalul STARMUS VI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dr. Brian May, co-fondatorul trupei rock Queen, muzician, cântăreț, compozitor, astrofizician și fotograf, și-a confirmat participarea la festivalul STARMUS VI, care va avea loc în Armenia în perioada 5-10 septembrie.

Festivalul Internațional STARMUS VI [având ca temă 50 de ani pe Marte: de la Mars 3 și Mariner 9 la Starship], care va avea loc în perioada 5-10 septembrie, fondat de Garik Israelian și Brian May, va găzdui peste 50 de speakeri, laureați ai Premiului Nobel, astronauți, oameni de știință, artiști de renume mondial și vedete muzicale care se vor aduna la Erevan anul acesta pentru a face publicitate și a promova comunicarea științifică.

May este cunoscut fiind chitaristul trupei rock Queen și autor al hiturilor internaționale precum We Will Rock You, The Show Must Go On, Tie Your Mother Down, I Want It All, Too Much Love Will Kill You, Hammer to Fall, Save Me and Who Wants to Live Forever. Dr. May este cunoscut și ca astrofizician și comunicator de știință. În 2020, revista Total Guitar l-a desemnat cel mai bun chitarist din toate timpurile.

Deși în 1988, Brian May a jucat un rol semnificativ în campania Rock Aid Armenia, în timpul căreia a invitat personalități, cum ar fi David Gilmore și Tony Iommi să se alăture și să sprijine proiectul, el nu a fost niciodată în Armenia.

În 1998, Dr. Brian May l-a întâlnit pe unul dintre cei mai buni astrofizicieni din lume, Dr. Garik Israelian de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare. Ani mai târziu, în 2007, Israelian l-a ajutat-o pe May să-și definitiveze doctoratul în astrofizică la Imperial College Londra.

Garik Israelian s-a născut în 1963, este un astrofizician și om de știință armeano-spaniol. Fondatorul Festivalului STARMUS. El a condus echipa care a găsit primele dovezi, în urma observațiilor, că exploziile de supernove sunt responsabile pentru formarea găurilor negre cu masă stelară. A absolvit Universitatea de Stat din Erevan în 1987, cu o diplomă în fizică și a obținut doctoratul în 1992.

De atunci, Israelianul a lucrat ca lector și cercetător la Utrecht (Olanda), Bruxelles (Belgia) și Sydney (Australia). Din 1997 lucrează la Institutul de Astrofizică, Insulele Canare (IAC) și ca profesor la Universitatea din La Laguna, Tenerife.

Prietenia dintre May și Israelian a dus la colaborarea lui cu legendarul interpret la duduk Jivan Gasparyan. În 2005 au apărut împreună, în orașul Tromsø, Norvegia, la concertul dedicat lui Nelson Mandela.

Garik Israelian with his friend Brian May. // Credit:Garik Israelian

În 2011, Brian May și Garik Israelian au inițiat un format unic de colaborare între știință și artă, reunind cele mai strălucite personalități de pe planetă. Până în prezent, cinci festivaluri au avut loc în Spania, Norvegia și Elveția, iar al 6-lea ediție va avea loc în Armenia, în septembrie 2022.

STARMUS VI Armenia va găzdui muzicieni de renume mondial precum Rick Wakeman, Serj Tankian, Sons of Apollo group, Andrey Makarevich și Tigran Hamasyan.

Starmus founder Garik Israelian, rocker Brian May, Stephen Hawking and President Carlos Alonso at the Royal Astronomical Society in London.