Elena Chobanyan

ARMENIA / La Observatorul astronomic de la Byurakan au fost sărbătoriți cei 50 de ani de la aselenizare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În 20 iulie, 1969 Neil Armstrong și Edwin Aldrin au pus piciorul pe Lună pentru prima dată. Această dată va rămâne în memoria omenirii, iar pe 20 iulie 2019 Observatorul astrofizic Byurakan al Academiei Naţionale de Ştiinţă a Republicii Armenia, fondat de astrofizicianul Viktor  Hambardzumian, a sărbătorit a 50-a aniversare de la aselenizare. Cu acest prilej a fost organizat un seminar/discuţie cu tema “Observatorul Byurakan astăzi” dedicat jurnalismului ştiinţific şi prezentarea  activităţii multilaterale a Observatorului.

Directorul observatorului Byurakan, Areg Mickaelian, a prezentat noutăţi din sfera astrologiei şi astrofizicii dar, înainte de aceasta, jurnaliştii au vizitat casa-muzeu a marelui astrofizician Viktor Hambardzumian, au privit cu  ochii lor prin telescoapele uriaşe de 1-2,6m. Apoi au avut loc diverse discuții, iar subiectele au fost cu privire la activitățile curente ale Observatorului Byurakan, despre Dendropark, Conferințele Byurakan, Școala internațională de vară, Centrul de turism ştiințific, telescoape, etc. Ușile au fost deschise nu doar jurnaliştilor, dar şi celor care sunt interesați de astrologie şi astrofizică. Seara s-a încheiat cu o expoziție de fotografii tematice și au fost vizionate filme în aer liber. Vizitatorii au avut și posibilitatea de a vedea planetariumul cu cerul înstelat.

Telescopul ZTA-2.6 este cel mai mare instrument de observare de la Byurakan

Telescopul SCHMIDT de 1m

Areg Mickaelian și-a amintit cu zâmbet de întâlnirea sa cu astronautul Neil Armstrong în 2011, în timpul unui festival ştiinţific în Insulele Canare. “Nu-i prea plăcea să comunice cu jurnaliştii şi acel festival a fost un prilej extraordinar de a-l vedea“, – spune domnul Mickaelian. Directorul observatorului Byurakan a mai povestit jurnaliştilor despre câteva întâmplări interesante legate de telescoape şi politicieni. Una din acestea a fost când, o dată, Hitler vizitând Italia s-a hotărât să ofere un telescop Schmidt, cadou, dictatorului italian Benito Mussolini. Telescopul construit în Germania trebuia să fie montat la noul observator din Italia, nu foarte departe de Roma. Însă din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, construirea acestui observator a fost oprită. Cu toate acestea, multe componente, inclusiv câteva telescoape, au fost transportate în Uniunea Sovietică, țară învingătoare în război.

În 1948, în timpul unei călătorii La Moscova Viktor Hambardzumian vede telescopul Schmidt şi  examinându-l se hotărăşte ca acesta să aparţină observatorului Byurakan din Armenia, mai întâi mutându-l la fabrica optico-mecanică din Leningrad (Sankt Peterburg), unde se  finalizează construcția lui. La sfârşitul anilor ´50 acest telescop este transportat  spre Byurakan, în 1960 fiind gata pentru utilizare. În 1961 Nikita Hrușciov anunţă deschiderea oficială a observatorului, un fapt  unic  în istorie“, – povesteşte directorul.

În ceea ce priveşte proiectele noi legate de Observatorul  Byurakan, Areg Mickaelian a explicat despre planurile de colaborare cu mai multe ţări, dar deocamdată singura problemă constă în automatizarea, administrarea electronică a telescoapelor, ceea ce presupune zeci de milioane de dolari. Sperăm că aceste probleme se vor rezolva şi Observatorul Byurakan să redevină un important centru al astrofizicii mondiale.

Elena CHOBANIAN