Armenia își retrimite ambasadorul în Israel

Armenia și-a retrimis ambasadorul în Israel într-un efort aparent de a restabili relațiile bilaterale care s-au înrăutățit în timpul războiului din Nagorno-Karabakh din 2020.
Ambasadorul Arman Hakobian și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui israelian Isaac Herzog joi, 7 aprilie, la 18 luni după ce predecesorul său, Armen Smbatian, a fost rechemat de guvernul armean pentru a protesta împotriva transporturilor continue de arme ale Israelului către Azerbaidjan.
Ministerul armean de Externe a declarat apoi că statul evreu nu a oprit aceste livrări, chiar și după ce Azerbaidjanul a lansat o ofensivă pe scară largă în Karabakh și împrejurimile sale, pe 27 septembrie 2020. Smbatian a fost rechemat la Erevan pe 1 octombrie 2020, la doar două săptămâni după inaugurarea ambasadei Armeniei la Tel Aviv. Diplomatul a fost ulterior concediat de guvernul armean după ce a fost inculpat într-o anchetă de corupție.
Arman Hakobian a fost numit noul ambasador al Armeniei în Israel în decembrie 2021, la o lună după un apel telefonic între ministrul de externe Mirzoyan și omologul său israelian Yair Lapid. Cei doi miniștri au discutat despre relațiile armeno-israeliene și despre „perspectivele promovării lor”, potrivit Ministerului de Externe de la Erevan.
Potrivit rapoartelor din Israel, în timpul războiului armeano-azer, avioane de transport azere au zburat frecvent între Baku și aerodromurile israeliene. Observatorii au sugerat că livreau mai multe arme către Azerbaidjan.
Potrivit armatei armene, forțele azere au folosit în mod frecvent drone de atac și sisteme de rachete cu lansări multiple, de fabricație israeliană pe parcursul celor șase săptămâni de ostilități oprite de o încetare a focului intermediată de Rusia în noiembrie 2020. Într-un raport din octombrie 2020, Human Rights Watch a spus că armata azeră a folosit arme și muniție [bombe] cu dispersie de proveniență israeliană atunci când a atacat zonele civile din Karabakh. Organizația americană a declarat că raportorii săi au identificat rămășițe ale acestor arme interzise pe scară largă în capitala Karabakh-ului, Stepanakert, și în orașul Hadrut.
„Azerbaijanul a primit de la Israel aceste rachete și lansatoare în 2008-2009”, a adăugat raportul.
după armenews