Armenia își plânge morții în conflictul din Nagorno-Karabakh

Erevan, 19 decembrie 2020 (AFP) – Armenia a decretat trei zile de doliu în memoria victimelor conflictului cu Azerbaidjanul din Nagorno-Karabakh, care a slăbit poziția premierul Nikol Pașinian. „Toată națiunea a trăit și trece printr-un coșmar”, a spus Nikol Pașinian într-o postare video înainte de procesiune la care a participat îndreptându-se spre memorialul [cimitirul eroilor Yerablur] din Erevan unde se odihnesc victimele acestui război.
„Uneori se pare că toate visele noastre au fost distruse și optimismul nostru e distrus “, a adăugat el.



Opoziția solicită o grevă generală, începând cu 22 decembrie, pentru a-l obliga pe Pașinian să demisioneze și a organizat, la rândul ei un marș. Mai mulți critici ai premierului estimează că acesta ar trebui să stea departe de memorial. “El nu trebuie să profaneze mormintele copiilor noștri”, a declarat presei Missak Avetissian, care și-a pierdut fiul în acest conflict. Potrivit acestuia, Pașinian ar trebui să stea „în genunchi și să ceară iertare” victimelor.

Intrat în viața publică printr-o revoluție pașnică în 2018 întruchipând speranțele populației de a înlocui elitele corupte, post-sovietice, Nikol Pașinian, în vârstă de 45 de ani, este puternic criticat după înfrângerea forțelor armene în fața armatei azere în Nagorno-Karabakh. Peste 5.000 de oameni, inclusiv civili au fost uciși, din ambele tabere, în conflictul care a izbucnit la sfârșitul lunii septembrie în jurul acestei enclave populată de armeni. Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub egida Moscovei pe 9 noiembrie, acordând importante câștiguri teritoriale Azerbaidjanului, sprijinit de Turcia, chiar dacă Nagorno-Karabakh supraviețuiește pe un teritoriu mult mai mic.
Acest acord a provocat furia în Armenia, unde opoziția manifestă aproape în fiecare zi pentru a obține demisia prim-ministrului. La rândul său, Pașinian, al cărui fiu de 20 de ani a fost pe front și soția a urmat o pregătire militară, refuză să părăsească puterea și a apărat în mod repetat decizia sa de a accepta acest acord, susținând că se impunea și era cerut de militari.
Conform acordului semnat, Rusia a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați de menținerea a păcii în Nagorno-Karabakh.
O știre de ultimă oră confirmă că un soldat rus, specializat în deminări a fost ucis de o explozie în această săptămână.