Mihai Stepan Cazazian

Armenia își plânge morții în conflictul din Nagorno-Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Erevan, 19 decembrie 2020 (AFP) – Armenia a decretat trei zile de doliu în memoria victimelor conflictului cu Azerbaidjanul din Nagorno-Karabakh, care a slăbit poziția premierul Nikol Pașinian. „Toată națiunea a trăit și trece printr-un coșmar”, a spus Nikol Pașinian într-o postare video înainte de procesiune la care a participat îndreptându-se spre memorialul [cimitirul eroilor Yerablur] din Erevan unde se odihnesc victimele acestui război.
„Uneori se pare că toate visele noastre au fost distruse și optimismul nostru e distrus “, a adăugat el.

Cetățenii au mers la cimitirul Yerablur cu făclii în memoria eroilor care au murit în Arțakh. Marșul a început din Piața Garegin Njdeh.Trebuie remarcat faptul că „marșuri ale demnității” au loc de câteva zile, cerând demisia lui Nikol Pașinian.

Opoziția solicită o grevă generală, începând cu 22 decembrie, pentru a-l obliga pe Pașinian să demisioneze și a organizat, la rândul ei un marș. Mai mulți critici ai premierului estimează că acesta ar trebui să stea departe de memorial. “El nu trebuie să profaneze mormintele copiilor noștri”, a declarat presei Missak Avetissian, care și-a pierdut fiul în acest conflict. Potrivit acestuia, Pașinian ar trebui să stea „în genunchi și să ceară iertare” victimelor.

În apropierea cimitirului militar al eroilor Yerablour din Erevan, în această primă zi de doliu național, situația a fost explozivă între manifestanți și poliție. Un grup de manifestanți blochează drumul pentru a împiedica trecerea coloanei oficiale a prim-ministrului armean Nikol Pașinian care se îndrepta spre Yerabour pentru a onora memoria martirilor armeni

Intrat în viața publică printr-o revoluție pașnică în 2018 întruchipând speranțele populației de a înlocui elitele corupte, post-sovietice, Nikol Pașinian, în vârstă de 45 de ani, este puternic criticat după înfrângerea forțelor armene în fața armatei azere în Nagorno-Karabakh. Peste 5.000 de oameni, inclusiv civili au fost uciși, din ambele tabere, în conflictul care a izbucnit la sfârșitul lunii septembrie în jurul acestei enclave populată de armeni. Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub egida Moscovei pe 9 noiembrie, acordând importante câștiguri teritoriale Azerbaidjanului, sprijinit de Turcia, chiar dacă Nagorno-Karabakh supraviețuiește pe un teritoriu mult mai mic.
Acest acord a provocat furia în Armenia, unde opoziția manifestă aproape în fiecare zi pentru a obține demisia prim-ministrului. La rândul său, Pașinian, al cărui fiu de 20 de ani a fost pe front și soția a urmat o pregătire militară, refuză să părăsească puterea și a apărat în mod repetat decizia sa de a accepta acest acord, susținând că se impunea și era cerut de militari.
Conform acordului semnat, Rusia a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați de menținerea a păcii în Nagorno-Karabakh.

O știre de ultimă oră confirmă că un soldat rus, specializat în deminări a fost ucis de o explozie în această săptămână.