Arsen Arzumanyan

ARMENIA / Investiție de 9 milioane de dolari din Diaspora

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 6 mai, a început oficial construcția fermei solare „Areg Energia” din regiunea Saravan din Vayots Dzor. La ceremonia de deschidere au fost prezenți Zareh Sinanyan, Înaltul comisar din RA pentru afacerile cu Diaspora, Ararat Grigoryan, guvernatorul județului Vayots Dzor, Armen Khachatryan, consul onorific al Ciprului în Armenia, Ashot Mkrtchyan, om de afaceri armean din Diaspora, co-investitor, și alții. Ideea investiției a apărut în urmă cu zece luni, când cunoscuții oameni de afaceri locali armeni din Cipru, David și Alexander Petrosyan și Ashot Mkrtchyan s-au întâlnit cu Înaltul Comisar Sinanyan și s-au pus la curent cu schimbările din Armenia. După care au ajuns în patrie, au studiat domeniile legislative și de investiții, și au început să pună în aplicare ideea. 

Ferma solară de 9 milioane de dolari situată pe un teren de 36 de acri din Saravan, la o altitudine de 1.720 de metri deasupra nivelului mării, va fi finalizată după un an. 

Înaltul comisar Sinanyan a evidențiat politica de investiții adoptată de guvernul armenesc și faptul că investitorii sunt capabili să obțină un profit semnificativ în Armenia. Oficiul Înaltului Comisar pentru Afacerile cu Diaspora este întotdeauna gata să sprijine investitorii din Diaspora și orice probleme cu care se pot confrunta. 

Co-investitorul Ashot Mkrtchyan a menționat că și-au îndreptat atenția asupra patriei și, dacă vor avea succes, vor fi făcute investiții și în alte domenii. Într-un mesaj video, reprezentant al comunității armene din Camera Reprezentanților din Cipru, parlamentarul Vardges Mahdesian și-a exprimat încrederea că experiența Republicii Cipru în domeniul energiei solare va contribui foarte mult la succesul investiției. Potrivit parlamentarului cipriot-armene, această inițiativă va promova dezvoltarea relațiilor Armenia-Cipru, va consolida legăturile patrie-Diaspora și va contribui la dezvoltarea economiei Armeniei.

Omul de afaceri și co-investitorul cipriot-armean, David Petrosian, a lăudat activitățile Înaltului Comisar și rolul lui Zareh Sinanyan în realizarea investiției. Potrivit omului de afaceri, această inițiativă este deosebit de valoroasă în ceea ce privește asigurarea securității energetice a Armeniei.

**

Oficiul Înaltului Comisar pentru Afacerile cu Diaspora este responsabil pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a strategiilor și politicilor pentru toate relațiile Armenia-Diaspora. Pentru a afla mai multe despre activitățile noastre, urmați-ne pe social media la @DiasporaHighCommissionerOfficeArmenia sau trimiteți-ne un e-mail la diaspora@gov.am

Înaltul Comisariat pentru Afacerile cu Diaspora