Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / La Gyumri a fost inaugurată Casa-muzeu dedicată justițiarului armean Soghomon Tehlirian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În orașul Gyumri a fost inaugurată Casa-muzeu dedicată justițiarului armean Soghomon Tehlirian (1897-1960). Lucrările la aceast muzeu au fost suspendate în 2015, fiind reluate în ultimele luni pentru a fi finalizate.
Bustul lui Soghomon Tehlirian a fost realizat de sculptorul Zaven Koshtoyan și plasat în 1993 în districtul aeroportului Gyumri. În același spațiu, un investitor din Gyumri, specializat în feronerie a dorit să construiască, din resurse proprii o Casă -muzeu dedicată lui Soghomon Tehlirian. După dispariția meșterului în feronerie, Vardan Hovhannisyan, proprietarul unei cunoscute companii de construcții, a preluat lucrările pentru a le finaliza. Fotografii ale eroilor, ale orașelor și satelor din vestul Armeniei unde armenii au rezistat în timpul genocidului din 1915 pot fi văzute în recent inaugurata Casă-muzeu.

Reamintim că Soghomon Tehlirian, a făcut parte din „Operațiunea Nemesis” care i-a executat pe călăii turci care au comis Genocidul armean, el fiind cel ce l-a ucis pe Talaat Pașa la Berlin în 1921, executând astfel sentința cu moartea, decisă la procesul împotriva unioniștilor de către o instanță turcă, în 1919. Talaat, reușise să fugă și să găsească refugiu în Germania, unde locuia ascuns. Procesul ce a urmat împotriva lui Tehlirian a devenit o adevărată tribună care a făcut cunoscută lumii Genocidul armean și a condamna pe călăii turci. Soghomon Tehlirian a fost achitat după un proces răsunător care a fost preluat de mass-media mondială.