Elena Chobanyan

ARMENIA / În ciuda obstacolelor politice şi sociale, Byurakan îşi continuă misiunea ştiinţifică – Au fost decernate  premiile anuale ale „Observatorului astronomic”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 21 decembrie, la Observatorul Astronomic de la Byurakan a avut loc o conferință de presă, dedicată bilanțuluii activităților jubiliare ale BA în anul 2021. Realizările au fost prezentate la conferința de presă de către directorul BA, Areg Mickaelian.

Agenda a fost destul de încărcată. Domnul Mickaelian a prezentat, în primul rând, jurnaliştilor activităţile de la Byurakan pe parcursul anului 2021, a făcut referire la realizările în plan ştiinţific şi ştiinţifico-organizatorice ale Observatorul Byurakan, programele planificate şi, bineînţeles, a răspuns la întrebările jurnaliştilor. La finalul conferinței de presă au fost anunțate rezultatele Concursului anual de jurnalism Ştiințific (Astronomic) din  anul 2021.

Observatorul Byurakan, fiind inițiatorul jurnalismului științific în Armenia, organizează în fiecare an, începând din 2009, un concurs de jurnalism științific (astronomic) cu scopul de a promova dezvoltarea jurnalismului științific în Republica Armenia, încurajând pe cei care lucrează în acest domeniu sau reprezintă media.

Premiile au fost acordate la trei categorii: astfel Premiul pentru “Cel mai bun articol tipărit sau online, de autor” a fost acordat Elenei Chobanyan (Revistele „Ararat” şi „Nor Ghiank”), titlul de „Cel mai bun audio/video de autor” a primit Anahit Sargsyan (TV9.am canalul de YouTube), iar la categoria de „Cel mai activ jurnalist al anului” au fost premiaţi doi jurnaliști: Grigor Emin-Teryan (săptămânalul „Poisk”) și Ani Karapetyan (site-ul „168 de ore”). A fost acordat un premiu în numerar de 75.000 AMD pentru fiecare nominalizare.

După ceremonia de premiere, participanții la conferința de presă au avut ocazia să viziteze Casa-Muzeu a marelui om de ştiinţă Victor Hamparțumian, deja devenind o tradiţie, precum şi să vadă telescopul Schmidt cu diametrul oglinzii de 1 m și cel mai mare telescop cu un diametru oglindă de 2-6 m.

În ciuda diverselor probleme politice, economie şi mai ales sociale din Armenia, Observatorul Astronomic de la Byurakan a organizat, în acest an la inițiativa directorului multe evenimente, seminarii ştiinţifice importante ce sunt direcţionate spre a promova și dezvolta şi mai mult ştiinţa în Armenia.

Elena CHOBANYAN

Nota redacției  Felicităm și noi, pe această cale, pe colaboratoarea noastră Elena Chobanyan pentru această reușită și îi urăm succes în anul viitor în promovarea științei din Armenia.