Cristina Popa

ARMENIA / Hayk Balanyan: forța de muncă ieftină și necalificată venită din India va deveni o problemă serioasă pentru noi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Politologul Hayk Balanyan trage semnalul de alarmă în ceea ce privește forța de muncă ieftină apărută în Armenia și posibilele efecte negative ale acestei apariții.

“În țara noastră nu exista, o dar nu mai putem aștepta”.

Armenia se umple cu forță de muncă necalificată, în principal dinspre India, ceea ce va deveni o probemă serioasă pentru noi. În spatele lor este un stat-putere nucleară cu o populație de un miliard de locuitori.  O vom plăti cu vârf și îndesat când vor fi mai mulți, când “deștepții” care i-au chemat la muncă îi vor da afară, iar ei vor rămâne aici fără muncă, fără venit și fără posibilitate de a se întoarce.  Imigranții lucrează “pentru doi bani” în spălătoriile auto, în agricultură și în fapt contribuie la formarea celui mai defectuos model economic.

            Forța de muncă necalificată la care se adaugă nivelul scăzut al dezvoltării tehnologice, echivalează cu:

  1. Businessul înapoiat, consolidarea actorilor economici “leneși”, concurență de tip “dumping” 
  2. Stoparea modernizării tehnologice, importarea modelului economic al lumii a treia,
  3. O serie de probleme de ordin social, interethnic și chiar penal, care vor duce, de asemenea, la probleme internaționale, de îndată ce un indian sau tadjik va fi călcat pe coadă,
  4. Schimbare periculoasă a structurii țării din punct de vedere al calității, export de  de cadre/specialiști de calitate, importarea forței de muncă de calitate inferioară,
  5. Exploatarea forței de muncă nedeclarate, evitarea plății impozitelor, încălcarea Codului Muncii, “penalizarea” afacerilor, chiar și la nivel internațional.

Aceste probleme vor duce inevitabil la confruntări la nivel național, precum și la “fermentații” interne, deoarece statul nu este informat cum și de ce vin mii de oameni în Armenia, cu ce drept vin, de fapt, oameni din afară și își găsesc un job foarte ușor, eliberând business-ul de povara dezvoltării tehnologice.

În viitor unde vor dispărea în mod oficial acești oameni pe piața de muncă? Ce se întâmplă cu ei când sunt concediați, sau li se confiscă pașapoartele, și ce se va întâmpla când vor rămâne fără muncă și flămânzi și vor fi destul de mulți pe străzile Erevanului și în satele noastre?

Eu aș înțelege, dacă din India ar veni ingineri sau programatori IT, dar în loc să se cumpere mașini agricole, se aduc tadjici, pentru că nu există reglementare în acest sens.

Forța ieftină de muncă în întreaga lume este formată din miliarde de oameni, și în locul dezvoltării tehnologice se vor găsi întotdeauna oameni slab educați și ieftini pentru a fi exploatați, numai să nu fie nevoie să se cheltuiască bani pe mașini, educație, dezvoltarea calificării proprii, inițierea unui nou tip de management al calității, sau chiar pentru a evita plata unor salarii mai înalte armenilor” – scrie politologul.

Să ne amintim că  Panorama.am a luat legătura de mai multe ori cu Ministrul Afacerilor Externe și cu Ambasada Indiei pentru a afla mai multe informații în ceea ce privește motivele creșterii numărului de cetățeni indieni în Armenia. 

Li s-a răspuns că, în conformitate cu ordonanța N1435 din 16 noiembrie 2017 a Guvernului RA, cetățenii Republicii India pot primi viză de intrare în RA la punctele de trecere a frontierei, precum și prin sistemul “e-visa” începând cu 22 noiembrie 2017.

Conform datelor furnizate de MAE, “acest aspect a stimulat o creștere rapidă a numărului vizitelor cetățenilor Republicii India în Republica Armenia. Prin urmare, în 2016 numărul cetățenilor Indiei care au primit vize de intrare în Armenia a fost de 3204 de persoane, în 2017 – 10.642, iar între 1 ianuarie și 1 noiembrie 2018 – 28.659”.

Sursele oficiale din cadrul Ambasadei Indiei în Armenia au declarat că, în special după primirea vizelor, Armenia constituie o destinație turistică atractivă pentru cetățenii indieni.

traducere după panorama.am de Cristina Popa