Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA : Festivalul Internațional de Film “Golden Apricot” – ediția a 11-a

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

CrZZ7LSRBWZz5zlrIvT2kjAce6

 

A 11-a ediție a Festivalului Internațional de FilmGolden Apricot are loc la Erevan între 13-20 iulie și este dedicat aniversării a 90 de ani de la nașterea marelui regizor Serghei Parajanov. Clasicul film “Culoarea rodiei” va fi proiectat, în prezența văduvei artistului dar și a multor cineaști care au lucrat cu regizorul.

Spre deosebire de anii precedenți, în acest an filmele tematice nu sunt grupate, dar programul festivalului păstrează cele patru categorii de concurs. Filmele vor fi prezentate în patru secțiuni : filme de lung metraj, documentare, film de scurt metraj și Panorama armeană.

Vice-președintele festivalului, Ara Khanjyan a spus că pentru această ediție au aplicat 1.500 de producții (din 95 de țări), din care au fost selectate 70 de filme pentru a participa în concurs, printre care 10 filme artistice internaționale, 12 documentare internaționale, 18 la secțiunea Panorama armeană (șapte filme, șase filme de scurt metraj și cinci documentare) și 30 de filme la secțiunea scurt metraj.

Programul de informare “Armenii, o vedere din interiorul și din afară” va prezenta 18 filme de autori armeni și străini care vorbesc despre Armenia.

Programul “Retrospective” va include cinci regizori, recunoscuți la nivel internațional: Parajanov, Kim Ki-Duk, Tszya Chzhan-Key, Otar Iosseliani și Amos Gitai.

“Cred că numele menționate și filmele lor, și faptul că regizorul Kim Ki-Duk va vizita Armenia este o sărbătoare pentru Erevan și publicul său.”, a spus directorul artistic al festivalului, Susanna Harutyunyan.

Festivalul de film colaborează cu o serie de ambasade străine din Armenia (franceză, germană, american, poloneză și israeliană). Prin eforturile organizatorilor Festivalului Golden Apricot și ONG-ul turc Anadolu Kyultur, o platformă comună de film Turcia-Armenia a fost înființată în anul 2008. În acest an acest proiect va fi finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Armenia. De la înființare pînă în prezent acest proiect/platformă a finanțat realizarea a 15 filme.

Ambasadorul german în Armenia, Rainer Morel a declarat că festivalul de film este un eveniment de mare importanță nu doar pentru Armenia, dar și pentru alte țări. “Putem spune cu siguranță că Armenia a câștigat o reputație mare în lume, ca urmare a acestui festival”, a adăugat Excelența Sa.

Site-ul oficial http://www.gaiff.am/

Gayane Mkrtchyan
ArmeniaNow