Mihai Stepan Cazazian

Armenia este „surdo-mută” spune Gagik Ginosyan, fondator și director artistic al ansamblului de dansuri „Karin”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Fondatorul și directorul artistic al ansamblului de dansuri Karin și al ansamblului de cântece tradiționale armenești, culturologul Gagik Ginosyan, care a participat la recentul război din Arțakh, a declarat că azerii au distrus doar cupola Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscută sub numele de Biserica verde („Kanaci jam”) din Arțakh.
Comentariile sale au venit după ce unele rapoarte au presupus că biserica, care se află în orașul Shushi ocupat de forțele azere în războiul din 2020, a fost distrusă în totalitate.
„Acesta este încă un caz de distrugere și profanare a valorilor culturale armene, care are loc în mijlocul tăcerii organizațiilor internaționale, în timp ce nu este nimic de spus despre autoritățile armene. Nu există nici un guvern în Armenia sau în Arțakh, deoarece nimeni nu a abordat problema până acum “, a declarat Ginosyan într-o conferință de presă.
El a spus că autoritățile armene au păstrat tăcerea și când, timp de 4 ani, UNESCO a refuzat să recunoască dansul tradițional de grup Kochari ca element al patrimoniului cultural imaterial armean.
„Atunci s-a dovedit că directorul general al UNESCO, o anumită doamnă Bokova, bulgară despre care se presupune că este de origine turcă, era o prietenă apropiată a soției lui Aliyev. Și Kochari a fost înscris [pe lista UNESCO] numai după ce această femeie a fost prinsă într-un scandal de corupție și demisă, Charles Aznavour primind primele felicitări în calitate de ambasador al Armeniei la UNESCO.
“Chiar și atunci, nici un membru al guvernului armean sau al Ministerului Culturii nu a ridicat această problemă”, a spus Ginosyan.
El a vorbit, de asemenea, despre distrugerea khacikar-urilor armene din Julfa ( Nakhicevan), afirmând că Armenia nu a emis niciodată o notă de protest în această privință.
„La fel s-a întâmplat în cazul distrugerii țintite a bisericilor armene din Siria, din Deir es-Zor și Alep. Și nu contează deloc că a avut loc în Siria, acestea erau biserici armene aparținând Bisericii Apostolice Armene. Dar nici măcar Biserica nu a vorbit despre asta. La fel se întâmplă acum. Armenia este surdă și mută. Armenia pare să nu audă când experții ridică problema și nu reușește să o facă singură “, a remarcat Ginosyan.

panorama.am

nota red. Menționăm că Gagik Ginosyan împreună cu Ansamblul de dansuri Karin s-a aflat de două ori în România, în 2017 și 2019 la Festivalul Strada Armenească.

One Response to Armenia este „surdo-mută” spune Gagik Ginosyan, fondator și director artistic al ansamblului de dansuri „Karin”

  1. Pingback: Stiri Divertisment - Armenia este „surdo-mut?” spune Gagik Ginosyan, fondator ?i director artistic al ansamblului de dansuri „Karin” » Stiri Pro