Mihai Stepan Cazazian

Armenia este profund îngrijorată de decizia Turciei privind schimbarea statutului Hagiei Sophia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia și-a exprimat profunda îngrijorare pentru decizia autorităților turce de a converti Hagia Sophia, aflată în patrimoniu mondial UNESCO, într-o moschee.

„Hagia Sophia nu este doar un monument istoric și cultural. De-a lungul istoriei sale a avut diverse semnificații religioase, culturale și politice “, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Armeniei, Anna Naghdalyan.

„Acordarea statutului de muzeu către Hagia Sophia și inscrierea sa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO au simbolizat cooperarea și unitatea umanității în locul ciocnirii civilizațiilor. Din păcate, decizia recentă a autorităților turce pune capăt acestei misiuni și importantului simbolism al Hagiei Sophia ”, a adăugat ea.

Anna Naghdalyan a spus că „decizia stabilește un precedent periculos prin modificări substanțiale ale scopului și semnificației sitului Patrimoniului Mondial UNESCO. În această situație facem apel la o monitorizare atentă din partea comunității internaționale, în special UNESCO, pentru conservarea siturilor istorice care au acest statut pe teritoriul Turciei. “