Andreea Barbu

ARMENIA / Erebuni-Erevan 2798

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

interiorul-muzeului-de-istorie-2

Concerte de muzică rock, pop, disco, soul, spectacole de dansuri tradiţionale, concursuri de ciclism, şah, desene pe asfalt, expoziţii şi multe alte manifestări s-au desfăşurat în 2016 la 8 octombie pentru a celebra cei 2798 de existenţă ai oraşului Erevan.  Eroii din basme, păpuşile uriaşe şi clovnii au invadat străzile pentru a îi surprinde pe copii şi tineri. Pieţele şi parcurile au fost neîncăpătoare pentru cei sensibili la pulsul urban, dornici să urmărească evoluţia interpreţilor şi să câştige diferite premii semnificative. Invitaţi de marcă din domeniul muzicii clasice şi jazzului au îmbogăţit această aniversare care a fost lipsită de obişnuita paradă solemnă. Nu a lipsit nici tradiţionala spălare a monumentelor pentru ca totul să strălucească în oraşul care se înnoieşte mereu în pofida contextului economic dificil.

primaria-din-erevan

Primăria Erevan

Cu acest prilej a fost vernisată la Muzeul de Istorie a capitalei Armeniei o amplă expoziţie privind perioada sovietică. Deşi după 1920 şi până în 1990 s-a construit enorm după sistematizarea oraşului, pentru localnici au fost ani grei şi dureroşi. La metamorfoza acestui spaţiu au contribuit în mod optim şi eficient mai ales investitorii armeni din SUA şi Franţa care au dorit cu precădere să ridice hoteluri, magazine şi biserici, la periferie rămânând nevoia acută de locuinţe. Astăzi, identitatea oraşului se reconfigurează treptat, elementele trditionale oferindu-i farmec şi culoare.

Printre noile achiziţii ale Erevanului se numără Primăria şi Muzeul de Istorie situate alături pe strada Arghishti. Realizate după planurile renumitului arhitect Jim Torosyan aceste edificii au fost finalizate în 2004. Devenite repere semnificative şi inconfundabile, cele două clădiri datorită spaţiilor generoase de care dispun găzduiesc adesea manifestări culturale şi ştiinţifice importante.

muzeul-de-istorie

Muzeul de Istorie

Până în 2004 tezaurul acestui muzeu s-a aflat în diferite spaţii necorespunzătoare. În prezent, aici sunt expuse numeroase colecţii, incluzând artefacte antice şi medievale, precum vase de ceramică, descoperite la Karmir Blur (Dealul Roşu), unelte, obiecte din bronz, monede şi podoabe. Fotografiile de arhivă recrează atmosfera Erevanului din diferite perioade istorice. La o privire mai atentă, vizitatorul descoperă noi metode de a prezenta obiectele pentru a putea cunoaşte oraşul trăit, demitizat.

Dincolo de imaginea reală, concretă a centrului, dar şi a periferiei, rămâne cea poetică , cea din literatură, idealizată sau nu, cadru al acţiunii sau nu, sau chiar personaj.

Melodia compusă de Ara Torosyan cu titlul “ Oraşul soarelui” lansată în 2016, având versurile semnate de Aveţ Barseghyan conturează profilul Erevanului pe care avem bucuria să-l purtăm în suflet.

Este concludent faptul că în zilele noastre acest spaţiu se reinventează, surprinzându-ne prin dinamica sa. Fondat cu aproape treizeci de ani înaintea Romei, oraşul îmbogăţit cu un hotel ultramodern pe an după 2002, ultimul finalizat în februarie 2016, fiind Hilton, aşteaptă un răspuns pe măsura eforturilor depuse de localnici. A vizita Erevanul înseamnă o experienţă specială, în care accentul este transferat pe autenticitate, firesc, istorie şi naturaleţe.

Chiar dacă există alternativa comodă şi mai ales şic de a călători la Paris, Londra sau Atena, capitala Armeniei, confruntată mereu cu provocări majore, poate să schimbe perspctiva noastră asupra lumii contemporane.

img_4356Andreea BARBU